Tesla, merkezini Kaliforniya’dan Teksas’a taşımaya karar verdi

Tesla, merkezini Kaliforniya'dan Teksas'a taşımaya karar verdi

Tesla sadece Austin, Teksas’ta bir fabrika inşa etmekle kalmıyor. Aynı zamanda merkezini California’dan şehre taşıyor. İşte detaylar.

Elon Musk, şirketin en son yıllık hissedar toplantısında bu hamleyi duyurdu. Tesla’nın hala California fabrikasındaki üretimi yüzde 50 artırmayı planladığını da açıkladı. Bununla birlikte, “Körfez Bölgesi’nde ne kadar büyük ölçeklenebileceklerinin bir sınırı” olduğunu da vurguladı. Bölgedeki ev fiyatları çok yüksek, bu da başka bir yerde yaşamak zorunda olan işçiler için uzun yolculuklar anlamına geliyor.

Tesla, merkezini Kaliforniya'dan Teksas'a taşımaya karar verdi

Bir süredir Tesla’dan böyle bir hamle bekleniyordu. Musk, daha önce koronavirüs karantinalarının şirketi üretimi askıya almaya zorlamasının ardından Tesla’nın genel merkezini Kaliforniya dışına taşımaktan söz etmişti. Hatta 2020’deki bir kazanç çağrısı sırasında karantina emirlerini “faşist” olarak nitelendirdi ve ardından birkaç ay sonra kişisel olarak LA’dan Austin’e taşındı. Bununla birlikte, Tesla şu anda bayilik yanlısı yasalar nedeniyle arabalarını doğrudan alıcılara satamayacağı bir eyalete yerleşmiş bulunuyor.

Musk’ın Teksas’a taşınması, daha az vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Eyaletin kişisel gelir vergisi yok, oysa Kaliforniya ülkedeki en büyük gelir vergisi oranlarından bazılarına sahip. Ayrıca, eyalet, Teksas Ekonomik Kalkınma Yasası uyarınca eyalette tesisler inşa etmek için şirketlere vergi indirimleri sunuyor.

Tesla bir yandan mahkeme davalarıyla da uğraşıyor. Sadece birkaç gün önce, şirkete eski bir Siyah işçiye 137 milyon dolar tazminat ödemesi emredildi. Davacı, otomobil üreticisini Kaliforniya, Fremont’taki fabrikasında çalışırken ayrımcılığa ve ırkçılığa göz yummakla suçladı.

Twitch yayın anahtarları hakkında uyarı geldi: Güncelleme yapıldı