Tesla, Küresel EV Pazarında ikinci sırada yer alabildi

Tesla araç satışında rekora koşuyor: Hedefleri tutturabilecek mi?

Elektrikli araç sektöründeki rekabet giderek artmaya deva ediyor. Tesla bu rekabette çoğu kişinin beklenenin aksine 2.sırada yer alıyor.

Elektrikli araç deyince akla ilk gelen Elon Musk Tesla’sı ile ikinci sırada yer alıyor. Birinciliği ise Çinli şirket BYD Auto elinde bulunduruyor. Yapılan son araştırmaya göre, küresel elektrikli araç (EV) satışları 2022’nin üçüncü çeyreğinde yıldan yıla %71 arttı. Çin, EV satışlarında pazar lideri olmaya devam etti ve onu Avrupa ve ABD izledi. Ülkenin EV satışları, 2021’in üçüncü çeyreğinde sadece 0,88 milyon adetten %100’ün üzerinde artarak 1,7 milyon adedi aştı. 

Tesla

BYD Auto, çeyrek boyunca küresel EV pazarına liderlik etmeye devam etti. Çinli otomobil üreticisi, ikinci sıradaki Tesla ile aradaki farkı da genişletmeyi başardı. Rakamlara baktığımızda, BYD Auto’nun yıllık %197 artışla 537.000’den fazla EV birimi sevkıyatıyla küresel pazar lideri olmaya devam ettiğini görüyoruz. İlk üç modeli “BYD Song, BYD Qin ve BYD Han”, çeyrek boyunca şirketin satışlarının %56’sından fazlasına katkıda bulundu.

Tesla’nın küresel satışları 2022’nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %43 artarak 343.000 adedin üzerine çıktı. Firma Almanya’da rekor sayıda Model Y teslim edilmesine yardımcı oldu. Ancak lojistik darboğazlar nedeniyle teslimatlar beklentilerin altında kaldı. Bu pazara Apple, Xiaomi gibi firmaların da girmeyi hedeflediğini düşündüğümüzde rekabet daha da artacak.

İlk 10 EV modeli, 2022’nin üçüncü çeyreğinde küresel EV satışlarının %35’inden fazlasını oluşturdu. Tesla’nın Model Y, en çok satan EV modeli olmaya devam etti. En çok satan ilk 10 EV modelinden altısı BYD Auto’dandı. Listenin geri kalanı şu şekilde:

byf

 

Apple, Asya pazarında akıllı telefon pazarına hakim oluyor