Tesla fabrika çalışanı şirkete karşı ‘cinsel taciz’ iddiasında bulundu

Tesla fabrika çalışanı şirkete karşı 'cinsel taciz' iddiasında bulundu

Tesla Kaliforniya’daki Fremont fabrikasındaki kadın çalışanlar, Perşembe günü açılan bir davaya göre şirketi “yaygın cinsel taciz” ile karşı karşıya kalmakla suçladı. İşte detaylar.

Tesla’nın üretim ortağı Jessica Barraza, eyaletin Alameda İlçesindeki Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı şikayette, son üç yılda “kabus gibi” çalışma koşullarına maruz kaldığını söyledi. Dava, şirket hakkında öyle iddialar sunuyor ki sanki Tesla gelişmiş EV üretim şirketi değil de bir şantiye. Barraza’nın Tesla’ya yönelik iddiaları sayısız. Bir olayda, bir erkek iş arkadaşının öğle yemeği molasından sonra bacağını bacaklarının arasına sıkıştırdığını iddia ediyor. Tacizin ortasında Barraza, şikayetlerinin duymazdan geldiğini söylüyor. Bir durumda, bir iş arkadaşının göğüslerine baktığından şikayet ettiğinde bir süpervizörün hiçbir şey yapmadığını söylüyor. Takım elbisesine göre amiri ona “Belki de göğsünüze dikkat çeken gömlekler giymemelisiniz” demiş. Barraza adama “Tesla tarafından sağlanan bir iş gömleği giydiğini” söyledi.

Tesla fabrika çalışanı şirkete karşı 'cinsel taciz' iddiasında bulundu

Barraza, davayla ilgili ilk haber kaynağı olan Washington Post’a verdiği röportajda, “Tüm tacizi deneyimledikten yaklaşık üç yıl sonra, “güvenlik duygunuzu çalıyor”, neredeyse sizi insanlıktan çıkarıyor” dedi.

Dava, Tesla’nın federal bir mahkeme tarafından siyahi bir çalışana 137 milyon dolar ödemesine karar verilmesinden bir ay sonra geldi. Şirket o zaman, “Çalışanların endişelerini nasıl ele aldığımız konusunda büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz” demişti.  Tesla, kadınlar için kötü bir iş yeri yaratmakla suçlanan tek EV üreticisi değil. Halka arzından sadece birkaç gün önce Rivian, eski yöneticilerinden Laura Schwab tarafından dava edilmişti.

Otomobil satışlarında düşüş iyice belirginleşti: Şirketler zor durumda