Tesla, eski çalışanına dava açtı!

Tesla inceleme altına

Bloomberg tarafından bildirildiğine göre Tesla, süper bilgisayar projesiyle ilgili ticari sırları çalmakla suçladığı eski bir çalışana dava açtı. İşte detaylar.

San Jose’deki ABD Bölge Mahkemesi’ndeki bir dosyaya göre, ısı mühendisi Alexander Yatskov, şirkete yalnızca birkaç ay önce, Ocak ayında katıldıktan sonra 2 Mayıs’ta işten ayrıldı. Tesla açıklamasına göre, Yatskov gizli bilgileri kişisel cihazlarına aktarmış. Ardından  şirket yetkililerinin hırsızlık şüphesiyle yüzleşmesinin ardından “sahte” bir dizüstü bilgisayar teslim etmiş.

Tesla, eski çalışanına dava açtı!

Bloomberg, ticari sırları ifşa etmesinin yanı sıra Tesla’nın Yatskov’u özgeçmişinde deneyim ve becerilerini yanlış tanıtmakla da suçladığını bildirdi. Bloomberg, Yatskov’un yorum yapmaktan kaçındığını da söylüyor. “Bu, Tesla’da geçirdiği kısa süre içinde, yalan söyleme ve ardından tekrar yalan söyleme konusunda sicilini kanıtlamış bir çalışanın, izlerini örtmeye çalışmak için ‘sahte’ bir cihaz sağlayarak ticari sırların yasadışı olarak saklanmasıyla ilgili bir davadır.” ifadeleri kullanıldı. CEO Elon Musk, Tesla’nın en az 2019’dan beri “Dojo” adlı süper bilgisayar projesinden söz ediyor. Geçen yaz, şirket nihayet projeyi daha ayrıntılı olarak açıkladı ve büyük miktarda araç verisini analiz etmek için AI kullanma hedefini ortaya koydu ve ideal olarak sonuç daha güvenli, daha rafine bir otonom sürüş deneyimi.

Gizlilk ve güvenliğin son derece önemli olduğu bu dönemde şirket sırlarını açıklamak kabul edilecek bir durum değil. Özellikle Elon Musk gibi bir yöneticinin bu konuda sabrı yok.

Nvidia kripto madenciliği yüzünden 5.5 milyon dolar ceza ödeyecek