Telegram güvenlik açıkları ortaya çıktı: Mesajlar güvende değil

Telegram veri gizliliği

Telegram güvenlik açıkları siber güvenlik uzmanları tarafından tespit edildi. Özellikle son dönemlerde popülerliğini artıran Telegram bazı güvenlik açıkları ile karşı karşıya. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.

WhatsApp platformunun güvenilir olmadığının anlaşılması ile birlikte başka bazı uygulamalara geçişler hızlandı. Mesela Telegram bu konuda ilk sırada geliyor. Birçok kişi WhatsApp yerine Telegram kullanmaya başladı. Bu platformun çok daha güvenilir olduğu düşünülüyordu.

ETH Zürih Üniversitesi ile Londra Üniversitesi tarafından bazı çalışmalar başlatıldı. Özellikle Telegram ile ilgili açıkları aradı. Orada çıkan detaylara göre 4 farklı güvenlik açığı olduğu görüldü. Birçok kullanıcı bu nedenle tehlikede diyebiliriz.

Telegram güvenlik açıkları şifreleme protokolleri ile ilgili

Mobil uygulamalar geliştirilirken bazı şifreleme protokolleri kullanılır. Böylece güvenlik açıklarının en az seviyeye indirilmesi amaçlanır. Bazı siber güvenlik uzmanlarının yaptığı çalışmalara göre Telegram en kötü şifreleme protokollerinden bir tanesini kullanıyor.

Telegram güvenlik açıkları

MTProto ismi verilen bu özel şifreleme protokolü kesinlikle güvenli değil. Keşfedilen güvenlik açıklarının neredeyse tamamı bu güvenlik protokolü ile yakından bağlantılı. Aslına bakacak olursak başka güvenlik protokolleri çok daha güvenilir bir ortam sunuyor. Ancak Telegram uygulaması ısrarla bunu kullanmayı tercih ediyor.

Telegram sonunda grup görüntülü arama özelliği ekliyor

Telegram tarafından yapılan açıklamalarda bu tür tespitler olumlu bir şekilde karşılandı. Kendilerinin yaptığı bazı testler olduğunu ve MTPro için geliştirme çalışmaları yaptıklarını ifade ettiler. İlerleyen zamanlarda uygulamalar sırf bu nedenden dolayı bazı güvenlik sorunları yaşayabilir. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.