Tam kapanma işe yaramadı iddiaları gündeme bomba gibi düştü: Bilim insanları açıkladı

İstanbul'da vaka sayısı dip yaptı

Bazı bilim insanları tam kapanma işe yaramadı yorumları yapıyor. Onlara göre Türkiye’de yaşanan tam kapanma süreci ne yazık ki olumlu yansımadı. Peki bu iddialar hangi gerekçelerle ortaya atıldı? İşte konuyla alakalı merak edilenler.

Koronavirüs süreci fazlasıyla hızlı bir şekilde devam ediyor. Vaka sayıları tam kapanma öncesinde 40 bin seviyesini bile aşmıştı. Pandemi süreci iyice kötüye giderken yeniden tam kapanma kararı alındı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımlarda vaka sayılarının çok ciddi miktarlara kadar düştüğü ifade edildi.

Hatırlayacağınız üzere bu alanda çalışan bakanlıktan birileri vaka sayılarının 5 bin düzeyine kadar gerileyeceğini bile söyledi. 17 günlük kapanma sürecinin etkisi bu olması bekleniyordu. Ancak bilim insanları tam tersi açıklamalar yaptı. Onlara göre tam kapanma herhangi bir etkiye sahip olmadı.

Tam kapanma işe yaramadı iddiaları doğruyu yansıtıyor mu?

Tam kapanmanın herhangi bir etkisinin olmadığını düşünenler arasında Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da yer alıyor. Ona göre vaka sayılarındaki düşüş zaten dünya genelinde görülüyordu. Yani tam kapanma ile herhangi bir ilgisi yok. 29 Nisan 2021 tarihinden itibaren devam eden bu süreç bazı bilim insanlarına göre işe yaramadı.

tam kapanma işe yaramadı

Bütün dünyada vaka sayıları yavaş yavaş azalıyor. Bildiğiniz üzere yaz aylarında virüsün etkisi kırılıyor. Bu nedenle vaka sayılarından bir miktar düşüş yaşandığı ifade ediliyor. Ancak bu durum kesinlikle onlara göre tam kapanma ile ilgili değil. Yaz ayına girilmesi ve virüsün en üst seviyelere ulaşması bunun en önemli nedenleri içerisinde yer alıyor.

Koronavirüs mutasyonları Türkiye’de hangi şekillerde görülüyor

Türkiye’de şu sıralar herkes kapanma dönemini tartışıyor. Ayrıca yeniden normalleşme ile ilgili henüz net kararlar alınmadı. Kısacası büyük bir kafa karışıklığı var. peki sizce tam kapanma etkili oldu mu?