Stellantis dizel motor davasında suçlamaları kabul etti

Jeep Wrangler

Dodge ve Jeep’in ana şirketi olan Stellantis, beklendiği gibi, dizel motorlarının ürettiği kirlilik miktarını gizleme çabalarıyla ilgili komplo suçlamalarını kabul etti.

Stellantis dizel motor davasında suçlamaları kabul etti. Reuters’ın cuma günkü haberine göre, dünyanın en büyük beşinci otomobil üreticisi bu hafta ABD Adalet Bakanlığı tarafından çok yıllı bir soruşturmayı sona erdirmek için 300 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Dodge Viper ACR tanıtıldı

Federal savcılar, Stellantis’i Temiz Hava Yasasını ihlal etmekle suçladılar ve otomobil üreticisinin ulusal emisyon standartlarını karşılamadığını bildiği araçları satarak ABD düzenleyicilerini aldatmaya çalıştığını iddia ettiler. Adalet Bakanlığı, 2021’de Stellantis’i oluşturmak için Peugeot ana şirketi PSA ile birleşen Fiat Chrysler Automobiles’in hükümet emisyon testlerini aldatmak için tasarlanmış yasa dışı yazılımlar kurduğunu söyledi.

Jeep Wrangler crash test

Stellantis dizel motor davasında suçlamaları kabul etti

Ajansa göre şirket, otomobillerini test sırasında normal şartlara göre daha az emisyon üretecek şekilde “kasıtlı olarak” programladı. Anlaşma, otomobil üreticisi tarafından Jeep ve Ram markaları için üretilen SUV’ler ve kamyonetler dahil olmak üzere 2014 ve 2016 yılları arasında ABD’de satılan yaklaşık 100.000 aracı kapsıyor.

Jeep Wrangler

Stellantis, para cezası ödemenin yanı sıra, üç yıllık deneme süresinin bir parçası olarak Temiz Hava Yasası uygunluk raporlarını Adalet Bakanlığına sunmayı kabul etti. Ek olarak, üç Stellantis çalışanı, davayla ilgili suçlamalar nedeniyle yargılanmayı bekliyor. Anlaşma, Volkswagen’in kendi emisyon skandalını ünlü olarak kabul etmesinden beş yıl sonra geldi. “Dieselgate”, Alman otomobil üreticisinin sonunda 20 milyar dolardan fazla para cezası ve yasal uzlaşma ödediğini gördü.

PlayStation 5 ne kadar sattı? İşte yanıtı