ISS’teki Astronotlar Huzursuz; Boeing Starliner Tuhaf Sesler Çıkarıyor

ISS uluslararası uzay istasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bir türlü geri dönemeyen Boeing Starliner, sonara benzer tuhaf sesler çıkarmaya başladı; Astronotlar huzursuz.

Bildiğiniz gibi NASA son aylarda Boeing yüzünden oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Boeing’in SpaceX’in uzay araçlarına rakip olacak diye geliştirdiği Starliner uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na ilk uçuşunu 6 Haziran’da gerçekleştirdi. Boeing’in aracı oraya sağ salim vardı varmasına ama istasyona yanaştıktan sonra hata vermeye başladı. Götürdüğü astronotları güvenli bir şekilde geri getiremeyeceği anlaşılan uzay aracı, aylardır ISS’te tutuluyor. O günden beri bu sorunu çözmeye çalışan NASA, sonunda havlu attı ve astronotları geri getirmesi için SpaceX’i görevlendirdi. Ama bu kriz hala sona ermiş değil.

Çünkü Starliner hala Uluslararası Uzay İstasyonu’na park etmiş halde duruyor. Dün yapılan açıklamayla astronotlar olmadan, boş bir şekilde geri döneceği duyurulan Starliner, 7 Eylül’de ISS’ten ayrılacak. Ancak 7 Eylül için beklerken, Boeing’in uzay aracı tuhaf bir olaya daha karıştı. Çünkü araç sonar dalgalarına benzer, tuhaf sesler çıkarmaya başladı. Bu da ISS’te huzursuzluk yarattı. Uzay istasyonundaki astronotlar, NASA’nın kontrol merkezi ile iletişime geçerek bu durumu haber verdi. Astronotların, ISS’te duyulan tuhaf sesleri NASA kontrol merkezine dinlettiği anların videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Boeing Starliner uzay aracı

Görünen o ki Boeing’in uzay aracı 7 Eylül’de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan güvenli bir şekilde ayrılana kadar oradaki astronotlar rahat bir nefes alamayacak. Çünkü her ne kadar aracın içinde astronotlar olmayacak olsa da bu durum astronotların tam olarak güvende olduğu anlamına gelmiyor. Starliner’ın ISS’ten ayrılırken yaşayacağı bir aksilik, tüm uzay istasyonunun güvenliğini tehlikeye sokabilir.

ChatGPT Kullanıcı Sayısını İkiye Katladı