Starliner astronotları Şubat ayında geri dönecek

Starliner astronotları Şubat ayında geri dönecek

İki aydan fazla süren test ve tartışmaların ardından NASA, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın Şubat 2025’te Starliner astronotlarının SpaceX Crew Dragon ile eve dönmelerine izin verdi. İşte tüm detaylar.

Starliner astronotlarının yanı sıra Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna uçtukları Boeing Starliner’ın mürettebatsız geri dönmesine de karar verildi. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Uzay aracının mürettebatlı bir dönüş uçuşuyla ilerleyeceğine dair tahminler konusunda “çok fazla belirsizlik olduğunu” söyledi. Şimdiki plan, Starliner’ın ilk mürettebatının, Eylül ayının sonunda ISS’ye fırlatılması planlanan SpaceX’in Crew-9’uyla geri dönmesi. Mürettebat-9’un başlangıçta dört mürettebat taşıması gerekiyordu, ancak dönüş yolunda Wilmore ve Williams’a yer açmak için iki mürettebatla ilerlemek zorunda kalacak. Söz konusu uzay aracı, astronotlar için uzay kıyafetleri de içeriyor. Wilmore ve Williams yola çıktıklarında ikili yaklaşık sekiz aydır uzay istasyonunda olacak. Starliner uçuş testinin yalnızca bir haftadan biraz fazla sürmesi gerekiyordu ancak planlar uzadı.

Starliner astronotları Şubat ayında geri dönecek

Bir sonraki adım, uzay aracını kenetlenme için hazırlamak ve mürettebatsız uçuş testi olarak tamamlamak. Ajans, sürece yönelik hazırlık incelemesinin ikinci bölümünü önümüzdeki hafta gerçekleştirmeyi planlıyor.  Çıkarma işleminin önümüzdeki ayın başlarında gerçekleşmesini bekliyor. Stich, “Planladığımız ayırma sırasını değiştiriyoruz ve hazırlık incelemesinde bu hususları gözden geçireceğiz” dedi. “İstasyondan biraz daha hızlı uzaklaşmak için basitleştirilmiş bir ayırma tekniği uygulayacağız.”

Meta, Apple Vision Pro’nun Rakibi Olacak Gözlüğünü İptal Etti