Spotify’in başı dertte!

Spotifyin başı dertte

Popüler müzik servisi Spotify’in bünyesindeki bazı şarkılar nedeniyle başı telif hakkıyla belaya girdi.

Cracker ve Camper Van Beethoven gruplarının solisti ve aynı zamanda telif hakları konusunda bir aktivist olan David Lowery dava açtı.

Popüler müzik servisi Spotify’in bünyesindeki bazı şarkılar nedeniyle başı telif hakkıyla belaya girdi. Cracker ve Camper Van Beethoven gruplarının solisti ve aynı zamanda telif hakları konusunda bir aktivist olan David Lowery dava açtı. Lowery, eserlerinin mekanik haklarının korunmadığı gerekçesini öne sürerek Kaliforniya Federal Mahkemesi’ne başvurdu.

Peki nedir bu mekanik hak?

Mekanik hak bir eserin yeniden üretiminin eser sahibinin kontrolünde olması anlamına geliyor. Yani eser kopyalandığı an eser sahibine ücret ödenmesi gerekliliği teşkil ediyor.

Lowery tarafından açılan dava Spotify’ın 75 milyon kullanıcısına dijital müzik servis ettiği ancak eser sahiplerine gerekli telif hakkını ödemeyerek mekanik telif haklarını ihlal ettiği yönünde. Davayı tüm sanatçılar adına kamu davası olarak açan Lowery, davanın Spotify için en az 150 milyon dolarlık telif hakkı ihlali yaptığını ortaya çıkaracak. Popüler müzik servisi tarafından herhangi bir resmi açıklama gelmezken, şirketin kurucusu Daniel Ek şirketin bugüne kadar 3 milyar dolardan fazla telif hakkı ödemesi yaptığını dile getirdi.

Daha önce de haberlere konu olan Taylor Swift tüm şarkılarını müzik servisinden çekerek tepkisini göstermişti. Onu ise Adele takip etmiş ve rekorlar kıran son albümü 25’i herhangi bir online müzik dinleme platformunda yayınlamama kararı almıştı.

Ayyıldız Tim, Rus bilgilerini ele geçirdi!