Sosyal medya dolandırıcıları 2021’de en az 770 milyon dolar çaldı

Sosyal medya yasası

FTC’den gelen yeni bir rapora göre, geçen yıl sosyal medya dolandırıcıları için bir nimet oldu. Ajans, 2021’de 95.000’den fazla kişinin dolandırıcılara 770 milyon dolar kaybettiğini söylüyor. Bu, dolandırıcıların 2020’de elde ettikleri 258 milyon doların iki katından fazla.

Rapor, 2021’de neden bu kadar büyük bir artış olduğu konusunda net fikirler sunmuyor , ancak dolandırıcılık raporlarının son beş yılda “yükseldiğini” belirtiyor. Ayrıca, “sahte kripto para yatırımları” ile ilgili dolandırıcılıklarda “büyük bir artış” olduğunu da belirtiyor. Öyle ki yatırım dolandırıcılıklarında geçen yıl kaybedilen 770 milyon doların yaklaşık 285 milyon doları kripto para camiasında kaybedilmiş. Rapora göre, “romantizm dolandırıcılığı” da son yıllarda rekor seviyelere yükseldi. FTC, “Bu dolandırıcılıklar genellikle bir yabancıdan gelen görünüşte masum bir arkadaşlık isteği ile başlıyor, ardından tatlı bir konuşma ve kaçınılmaz olarak bir para talebi ile devam ediyor” diyor. Ayrıca, sosyal medya üzerinde bir reklam görüp satın alınan “teslim edilmemiş malları” içeren çevrimiçi alışverişle ilgili dolandırıcılık da yaygın.

sosyal medya

Not olarak, Facebook ve Instagram, raporda adı geçen iki platform. Raporda, “2021’de çevrimiçi dolandırıcılığına para kaybettiklerini söyleyenlerin üçte birinden fazlası, bunun Facebook veya Instagram’da başladığını söyledi.” Aynı şekilde, FTC, Facebook ve Instagram’ın teslim edilmeyen mal bildirimleri için en çok alıntı yapılan platform olduğunu söylüyor. İlginç bir şekilde, FTC’nin tavsiyelerinden biri, mümkün olduğunca hedefli reklamcılığı devre dışı bırakmayı önermesi”. Ajans ayrıca, kullanıcıların gizlilik ayarlarını gözden geçirmelerini ve özellikle kripto para birimi veya hediye kartları şeklinde para isteyen mesajlara karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

Google, 2. Nesil Tensör çipleri için çalışmalarını sürdürüyor