Sony, Roblox konusunda mesafeli davranıyor

roblox

Sony, uygunsuz içeriğin çocuklara ulaşmasından endişe ettiği için Roblox’u PlayStation konsollarından istemediği ortaya çıktı.

Bu açıklama, ilk olarak Axios tarafından bildirilen ve FTC’nin Microsoft davasında ortaya çıkarılan 2022 tarihli bir belgeden geldi. Ancak Sony Interactive Entertainment Başkanı ve CEO’su Jim Ryan o dönemde şirketin tutumunun yumuşadığını ve kullanıcı tarafından oluşturulan bu viral platform için bir açık kapı bıraktığını söyledi.

Ryan, Roblox’u durdurma kararını geçen yılın başlarında yatırımcılara açıklamıştı. “O tarihlerde, PlayStation’da oynayan çok sayıda çocuk nedeniyle, onları potansiyel olarak istismar edebilecek herhangi bir olaya karşı çok dikkatli davrandık” dedi.

roblox

Yine de  Roblox‘u Sony konsollarında görmeye hevesli yatırımcılar için iyimser bir ton kullandı. Sony, son birkaç yıldır bu politikaları gözden geçirdi ve bu konuda tutumunu gevşetti. Şirket öok uzun süre muhafazakâr davrandı. Şimdi ise  oyundaki  kullanıcılarla iletişim halinde.

Bir yılı aşkın bir süre önce yapılan yorumlara rağmen Roblox hala PlayStation konsollarında yer almıyor. Kullanıcıların kendi yarattıkları içerikleri oluşturmalarına, paylaşmalarına ve oynamalarına olanak tanıyan bu oyun Xbox, iOS, Android, Windows ve macOS için mevcut.

Nintendo ise Roblox’un Switch’te bulunmaması hakkında yorum yapmadı. Konsol üreticisi geçmişte uygunsuz içeriği çocuklardan uzak tutma konusunda dikkatli davranmayı daha uygun görüyor.

roblox

Roblox, ebeveynlerin çocuklarının oynadığı kullanıcı tarafından oluşturulan oyunları daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olmak için 2021 yılında bir içerik derecelendirme sistemi getirdi. Platformun günlük kullanıcılarının yarısından fazlası 13 yaşın altında.

Cinsel aktivite, yasa dışı maddeler ve küfür içeren içerikler yasaklanmış olsa da, kullanıcı tarafından oluşturulan oyunlarda zaman zaman kural ihlali yapan içerikler denetimden geçebiliyor. Buna ek olarak, oyunun kullanıcılarını büyüdükçe tutmaya çalışıyor ve artık 17 yaş ve üstü oyuncular için içeriğe izin veriyor. Şirket, 17 ila 24 yaş aralığının en hızlı büyüyen segment olduğunu söylüyor.

Call of Duty hileci tespitine karşı gerçek oyuncuların klonlarını kullanıyor