Snapdragon 1000 bomba gibi geliyor!

snapdragon 1000

Snapdragon 850’nin çıkışından yalnızca birkaç gün sonra Snapdragon 1000’den öyle bir haber geldi ki! Bilgisayar çağında yeni bir devrin ayak sesleri gelmeye başladı.

Mobil pazardaki gelişim herkesin malumu. Özellikle ARM mimarisinin gelişimi hayret verici noktalara ulaştı. Son yıllarda doygunluğa olaşan ve gelişim konusunda mobilin çok gerisinde kalan masaüstü işlemci mimarileri ise, aslında hala mobil tarafından yakalanmaya çok uzak.

Snapdragon 1000 masaüstüne korku salacak

Geçtiğimiz yıl iPhone X’un güçlü işlemcisi, bazı benchmark testlerinde MacBook’ların önüne geçerek kafalarda soru işaretleri bırakmıştı. Qualcomm’un, “dizüstü bilgisayarlar için” tasarladığı Snapdragon 850 işlemcisi ile bu soru tazelenmiştir diye düşünüyorum. Mobil işlemciler abilerinin yerini alabilir mi? Bu sorunun cevabı, geçtiğimiz yıldan bu yıla biraz değişti.

Elbette günden güne çok daha güçlü işlemciler telefonlarımızda yerlerini alıyor. Öyle ki, günlük kullanımda hemen her seviyeden işlemci oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. Buna karşın, çok daha etkili soğutma imkanlarına, daha rahat çalışma alanına ve on yılların deneyimine sahip masaüstü platformu masaya yumruğunu vurduğu zaman, ezici bir üstünlük kuruyor. Evet, bugün en güçlü mobil işlemci, herhangi bir masaüstü işlemcisinin altında ezilmeye mahkum. Fakat başlığımız kesin; ARM platformu, Intel gibi firmalar için çok ciddi bir tehdit.

Bu tehdidin sebebi dediğimiz gibi performans değil, potansiyel. Her geçen gün dünden daha ileriye giden ARM platformunun hızına artık x64 gibi mimariler ayak uyduramaz oldu. Bu potansiyelin farkına varan, mobilin en tanıdık ismi Qualcomm, gözünü masaüstüne dikmiş durumda. Firma, geçtiğimiz gün daha önce yapmadığı bir şeyi yaparak, dizüstüne özel tasarladığı Snapdragon 850’yi duyurdu. Model, 845’in hız aşırtmalı sürümü olmasına rağmen büyük ilgi topladı. Zira sektör için önemli bir adımdı. Öyle tahmin ediliyor ki, bu sadece sektör adına bir nabız yoklama. Çünkü asıl bomba sırada bekliyor.

snapdragon 1000

12W TDP değeri

Ortaya atılan yeni iddialara göre Snapdragon 1000, 12W’lık bir TDP’ye sahip olacak. Snapdragon 850’yi yaklaşık ikiye katlayan bu değer, Intel’in U serisinde görebileceğimiz 15W gibi değerlere de oldukça yakın. Bahsettiğimiz işlemcilerin 4 çekirdekli ve 8 iş parçacığına sahip olduğunu da hatırlatalım.

Çalışmalara başlanan bu yeni yongaseti için, yeni duyurulan ve aynı saat hızlarında %35 performans artışı vaat eden Cortex-A76 çekirdekleri kullanabilir. Üretim kanalı içinse TSMC’nin 7 nm‘lik tasarımları şu aşamada düşünülüyor.

Gelecek işlemci kadar yazılım kısmı da önemli. Bu güçlü gelişime Microsoft cephesinden güçlü bir tepki henüz gelmedi. ARM platformu için tasarlanan Windows RT’nin yerini daha iddialı bir sistemin alması, en az Snapdragon 1000’in gücü kadar önemli denebilir.

ARM hala masaüstünün fazlasıyla gerisinde. Fakat gidişata bakılırsa bunun uzun vadede değişmesi sürpriz olmayacak.

Xiaomi Mi 8 SE’nin çıkış tarihi belli oldu