Sinovac aşısı olan hacı adaylarına Suudi Arabistan şoku

Türkiye'de sadece 1 tane yüksek riskli il kaldı

Sinovac aşısı olan hacı adaylarına büyük baskı yapılacak gibi görünüyor. Özellikle son dönemlerde aşı konusunda çok fazla kafa karışıklığı yaşanmıştı. Suudi Arabistan tarafından alınan bir karar ise durumu iyice karmaşık hale getirdi.

Koronavirüs aşısı dünya çapında çok farklı çeşitlerle üretildi. Mesela Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Moderna gibi aşılar en iyiler olarak kabul edildi. Fakat Çin merkezli olanlar ise birçok ülke tarafından dışlandı. Hatta Avrupa Birliği bile Çin aşılarını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Bütün bunlar yaşanmaya devam ederken Suudi Arabistan tarafından herkesi şaşırtacak açıklamalar yapıldı. Çin merkezli Sinovac aşısı olan kişilerin hac için ülkeye alınmayacağı özellikle belirtildi. Bu durum Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeyi zor durumda bırakabilir.

Sinovac aşısı olan hacı adaylarına engel getirilecek

Yapılan açıklamaların hemen ardından Endonezya ilk tepki gösteren ülke oldu. Henüz Türkiye konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Endonezya tarafından Suudi Arabistan ile görüşme ayarlandı. Hatta ülkenin Sağlık Bakanlığı bile devreye girdi. Sinovac aşısı dışında diğerlerinin ülkeye gelmesinin son derece zor olduğu ifade edildi.

Sinovac aşısı olan hacı adaylarına

Türkiye ise şu anda 65 yaş üzerine neredeyse tamamen Sinovac aşısını kullandı. Yani böyle bir durumda hacı adaylarının neredeyse hiç birisi Suudi Arabistan’a gidemeyecek. Filipinler ise tepki gösteren bir diğer ülke oldu. Hatta hatırlayacağınız üzere bu ülkenin işçileri Suudi Arabistan’a girememişti.

Koronavirüs aşıları hangi ülkelerden gelecek: Fahrettin Koca açıklama yaptı

Suudi Arabistan Çalışma ve İstihdam Bakanlığı tarafından bu işçilere daha sonradan karantinada kalma şartıyla giriş izni verildi. Ancak hac konusunda Türkiye başta olmak üzere diğer birçok ülkenin zor durumda kalması önemsenmeyecek. Peki siz Suudi Arabistan tarafından alınan bu kararla ilgili ne düşünüyorsunuz?