Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı

sıfır otomobil

Enflasyon, döviz kuru, savaş, pandemi derken uçup giden otomobil fiyatlarının ardından bakan vatandaş, yetkililerden gelecek ÖTV müjdesini bekliyor. Peki böyle bir gelişme var mı?

Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı. Hem dünyanın hem de ülkemizin zor bir süreçten geçtiği herkesin malumu. Ancak kesin olan bir şey var ki o da ülkemiz özellikle döviz kurundaki oynaklık ve yükseklik nedeniyle, gelişmiş ülkelere göre bu sorunları daha fazla hissediyor. Eğer bu konuda bir tereddüt yaşıyorsanız, otomobil fiyatlarının geldiği noktaya bakabilirsiniz.

Çok değil, daha bir iki sene öncesine kadar 150.000-TL karşılığında sıfır otomobil alınabiliyorken, şimdilerde bu tutar çoktan 400.000-TL bandına dayandı. Ancak durumun bu hale gelmesinde ÖTV’nin etkisi de yadsınamaz.

sıfır otomobil

Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı

Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle artan otomobil fiyatlarını, bir de ülkemizdeki yüksek döviz kuru tetikleyince, ÖTV tarifesinde yer alan 5 dilimin 3’ü hatta neredeyse 4’ü işlevsiz hale geldi. Çok fazla teknik detay verip kafanızı karıştırmak istemiyoruz ancak şu an araç fiyatını etkileyen en önemli iki etkenden biri ÖTV, tabi diğeri de malum döviz kuru.

sıfır otomobil

Döviz kurunu hızlı ve kalıcı bir şekilde düşürmek kolay olmadığı için, sıfır otomobil fiyatlarının düşürülebilmesi için tek çare ÖTV’de bir düzenleme yapılması. İşte şu an ki haliyle otomobillerin fiyatını belirleyen ÖTV dilimleri %45, %50, % 60, %70 ve %80’lik vergi oranlarından oluşuyor.

sıfır otomobil

Bu hesaplama için en basit ifadeyle aracın değerine göre hangi vergi oranı üzerinden vergi alınacağı tespit ediliyor demek yeterli olacaktır. Örneğin Türkiye’ye girişi vergiler hariç 100.000-TL olan bir araç için %45 ÖTV uygulanırken (tabi daha sonra bunun üzerinden de KDV uygulanıyor) 201.000-TL olan bir araç için %80 oranında vergi hesaplanıyor. Ancak maalesef üreticilerin fiyatlarını arttırması ve döviz kuru yüzünden ülkeye giriş fiyatlarının da otomatik olarak yükselmesi nedeniyle şu an neredeyse bütün araçlar %70 veya %80 oranıyla hesaplanıyor.

İşte eğer bir ÖTV düzenlemesi gelir ve vergi oranları için belirlenen değerler yükseltilirse, o zaman sıfır araç fiyatlarının da hatırı sayılır tutarlarda düştüğünü görebiliriz. Peki böyle bir düzenleme gelecek mi? İşte orasını da ancak zaman gösterecek.

LG Display iPhone 14 Pro için Oled Paneller sağlayacak