Sıfır araçta ÖTV indirimi sona erdi!

Sıfır araçta ÖTV indirimi p

#İŞBİRLİĞİ

Geçtiğimiz sene Eylül ayında başlayan sıfır araçta ÖTV indirimi, 1 Temmuz itibariyle sona erdi. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurlarında beklenmedik bir dalgalanma yaşanmıştı. Bu dalgalanma sonrası 4TL civarında seyreden dolar kuru bir anda 7TL’ye kadar dayanmış bu durum kredilerin faiz oranlarını da etkilemişti.

Kurda yaşanan bu dalgalanma özellikle teknoloji ve otomotiv sektörünü derinden etkiledi. Sadece bir kaç ay içerisinde otomobil ve hafif ticari araçların fiyatı yarı yarıya artış gösterdi. Bu artışın üzerine bir de kredi faizlerindeki yükseliş eklenince, sıfır araç tarafındaki satışlar adeta durma noktasına gelmişti.

Sıfır araçta ÖTV indirimi ne zaman başladı?

Sıfır otomobil ve hafif ticari araçlardaki satışların durma noktasına gelmesi hükümeti harekete geçirdi. İlk olarak hurda teşvik indirimi hayata geçirildi. Bu indirim ile adına kayıtlı hurda aracı sıfır aracı satın aldığı bayiye devredenler 10.000 TL’ye kadar indirime hak kazandı. Fakat bu kampanya araç satışlarını istenilen düzeyde arttırmadı.

Sıfır araçta ÖTV indirimi

Otomotiv piyasasındaki daralmanın devam etmesi üzerine bir kez daha düğmeye basıldı. Bu sefer de sıfır araçta ÖTV indirimi devreye sokuldu. ÖTV indirimi sayesinde uçan fiyatlar biraz olsun dizginlenmişti.

Otomobil ve hafif ticari araçlarda başlayan ÖTV indirimi ilk olarak Eylül – Aralık periyodunda işleme konuldu. Yani kampanyanın 31 Aralık 2018 itibari ile sona ereceği açıklanmıştı.

Kampanyanın bitişine kısa bir süre kala Hazine ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ÖTV indirimi kampanyasının 31 Mart’a kadar uzatıldığı açıklandı.

31 Mart’ta yerel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle, piyasadaki beklentiler de göz önüne alınarak ÖTV indirimi kampanyası bir kez daha uzatıldı. Otomotiv sektöründeki isimlerin de isteği üzere kampanya 30 Haziran’a kadar devam etti.

ÖTV indirimi sona erdi!

Genel beklenti ÖTV indirimi kampanyasının bir kez daha uzatılacağı yönündeydi. Hatta bu açıklamanın Haziran ayının son haftasında gelmesi bekleniyordu. Fakat beklenen olmadı. Hükümet yaklaşık olarak 9 aydır sürdürdüğü sıfır araçta ÖTV indirimi kampanyasını bir kez daha uzatmadı. Dolayısıyla 1 Temmuz itibariyle sıfır otomobilde ÖTV kampanyası da sona ermiş oldu.

Sıfır araçta ÖTV indirimi 1

Bu şu anlama geliyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde otomobil ve hafif ticari araçların fiyatlarında muazzam artışlar olabilir. Hali hazırda daralmakta olan otomobil piyasası, yaz aylarında biraz daha kan kaybedecektir.

Elbette şu noktayı da atlamamak gerekiyor. ÖTV indirimi uzatılsa dahi kredi oranları düşmediği sürece sıfır otomobil almak pek de mümkün değil. Çünkü hali hazırda kredi oranları hayli yükselmiş durumda. Yani 100 bin TL olarak çekeceğiniz araç kredisini 200 bin TL olarak geri ödüyorsunuz. Hatta bu meblağ bazen çektiğiniz kredinin 2 katını da aşabiliyor. Dolayısıyla mevcut şartlar altında kimse araç kredisi çekmek istemiyor.

Bakalım hükümetten araç satışındaki ÖTV oranına yeni bir düzenleme gelecek mi? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

En ucuz SUV modelleri için tıklayın!