Şehir içi toplu taşıma için HES kodu zorunluluğu geldi!

ae3a5bbb1

Koronavirüs salgını kapsamında bugün yeni bir karar daha alındı. Şehir içi toplu taşıma için HES kodu zorunluluğu geldi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hala etkisini azaltmadan devam ediyor. Bu süreçte Türkiye tedbirleri yerinde almış ancak bu tedbirler yaz aylarında biraz gevşetilmişti. Tedbiri elden bırakan insanlardan dolayı bugün bir karar daha alındı. Şehir içi toplu taşıma için HES kodu zorunluluğu geldi.

HES Kodu nasıl alınır? İşte uygulama ve SMS ile HES Kodu alma yöntemi!

Tüm Türkiye’de geçerli olacak olan bu yeni tedbir sayesinde vatandaşlar Hayat Eve Sığar uygulamasından alacağı HES koduyla birlikte toplu taşıma araçlarına binebilecek. Bu araçlar arasında otobüs, metro ve metrobüs gibi tüm toplu taşıma araçlarının yer aldığını belirtelim.

Hes kodu

Alınan bu kararın sıkı bir şekile uygulanacağı ortada. Kurala uymayanlar için muhtemelen idari para cezası işlemi başlatılacak. Yayınlanan genelgede konuyla ilgili yer alan tüm detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum/kuruluşlar tarafından yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.
  • Şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş durumda olan başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarınca, halihazırda kullanılmakta olan elektronik/akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran evvel başlanılacak.
  • Covid­19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak.
  • Covid­19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (e­İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili Valilik/Kaymakamlıkla paylaşılacak.

Yorumlar kapatıldı.