Sanallaştırma Türleri hakkında her şey

1 4

Şirketlerin yetersiz kullanılan donanım ve yazılım kaynaklarından daha iyi yararlanmalarını sağlayan sanallaştırma türleri neler?

Şirketlerin yetersiz kullanılan donanım ve yazılım kaynaklarından daha iyi yararlanmalarını sağlayan sanallaştırma; masaüstü, sunucu veya ağ kaynağı gibi mevcut bir sistemin sanal karşılığını oluşturmaya denir.

90’lı yıllarda şirketler e-posta, web uygulamaları ve dahili uygulamalar için üç farklı fiziksel sunucu kullanıyordu. Her sunucunun kapasitesinin yaklaşık olarak % 40’nın kullanıldığı o günlerden, sanallaştırmanın verimliliği artırdığı, bakım, soğutma ve kurulum maliyetlerini azalttığı günlere ulaşmak gerçekten büyük lütuf.

Sanallaştırma, bir kişinin aynı anda aynı sunucu üzerinde birden fazla uygulamayı ve işletim sistemini çalıştırmasını sağlar. Mevcut donanımın genel verimliliğini ve esnekliğini artırır. Mevcut kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Yedekleme ve felaketten kurtarmayı kolaylaştırır. Enerjiden, donanım harcamalarından ve genel maliyetlerden tasarruf sağlar.

Sanallaştırmanın en etkili özelliklerinden biri de birden çok şirketin ve kullanıcının bir ağ üzerinden uygulamaları paylaşmasına yardımcı olmasıdır. Sanallaştırmayla; uygulamalar ve işletim sistemleri gibi teknolojiler, altlarındaki donanım veya yazılımdan soyutlanır.

Sanallaştırma Türleri

Depolama, bellek, ağ, sunucu, veri, masaüstü, uygulama ve yazılım sistemi düzeyinde sanallaştırma türleri bulunur:

Depolama Sanallaştırma (Storage Virtualization)

2 3
Turhost.com Hosting, Bulut Sunucu, Kiralık Sunucu, Domain, SSL Hizmetleri

Veri yedekleme ve arşivlemenin karmaşık fiziksel depolama mimarisini basitleştiren bu sanallaştırma türü; birden çok sunucunun tek bir sanal depolama sistemi tarafından yönetilmesi anlamına gelir. Bu sistem, ağ depolama kaynaklarının çok daha kolay ve verimli bir şekilde yönetilmesini amaçlar. Çeşitli ağ depolama cihazlarından oluşan fiziksel depoların gruplandırılmasıdır.

Bellek Sanallaştırma (Memory virtualization)

Bellek sanallaştırma, fiziksel belleğin ayrı sistemlerden tek bir sanallaştırılmış bellek havuzuna toplanmasıdır. İşletim sistemleri veya uygulamalar bu bellek havuzunu kullanır. Uygulamalar, bu bellek havuzuna API aracılığıyla erişir. Dağıtılabilir ve yüksek hızlı önbellek olarak veya uygulamanız için paylaşılan bir bellek kaynağı olarak kullanılabilir.

Ağ Sanallaştırma (Network Virtualization)

3 1
Turhost.com Hosting, Bulut Sunucu, Kiralık Sunucu, Domain, SSL Hizmetleri

Ağ Sanallaştırma, bir ağın, aynı fiziksel ağ üzerinde üretilebilecek bir alt ağa sanallaştırılması anlamına gelir. Temel olarak, aynı anda birden fazla sanal ağın çalıştırılabildiği ve bu ağların her birinin ayrı bir kontrol sistemine ve veri planına sahip olduğu bir sistemi ifade eder.

Sanallaştırma, birkaç fiziksel ağı tek bir sanal ortamda birleştirebilir veya bir fiziksel ağı bağımsız sanal ağlara ayırabilir. Güvenilir ve emniyetli bir sistemdir çünkü bir ağdaki sorun diğer ağlarda domino etkisi yaratmaz. Ağ sanallaştırmanın temel amacı, ağın verimliliğini ve üretkenliğini artırmaktır.

Ağ sanallaştırma ile, her ağ işlevi için özel donanıma ihtiyaç duyulmaz: Ağ sanallaştırma, fiziksel donanım cihazlarının sayısını azaltır ve bu da daha düşük işletim maliyetlerine yol açar. Bu teknoloji özellikle telekomünikasyon endüstrisinde ve 5G ağlarında popülerdir. Sanallaştırma, özel donanım yerine yazılım tanımlı ağı kullanarak 5G hizmetlerine ve uygulamalarına anında erişim sağlar.

Sunucu Sanallaştırma (Hardware / Server Virtualization)

Donanım sanallaştırma da denen sunucu sanallaştırma, sanallaştırmanın en yaygın türlerindendir. Donanım sanallaştırma; depolama, RAM ve CPU gibi fiziksel sunucu kaynaklarının paylaştırılarak sanal makineler oluşturulmasıdır. Server yani fiziksel sunucu, sanallaştırmanın gerçekleştiği ana bilgisayar olarak da bilinir (Host Machine). Donanım sanallaştırmada kullanılan yazılıma ise Hypervisor denir.

Donanım sanallaştırma bir sunucunun tek fiziksel ortamını, her birinin bağımsız olarak kendi başına çalışabileceği birden çok tekil sanal ortama böler.

Veri Sanallaştırma (Data Virtualization)

Sanallaştırma Türleri
Turhost.com Hosting, Bulut Sunucu, Kiralık Sunucu, Domain, SSL Hizmetleri

Bu sistem temelde ayrı bir sanal veri tabanı oluşturur ve genel veri hatalarını azaltmaya yardımcı olur.

Veri sanallaştırma, birden çok kaynaktan gelen verileri kopyalamadan veya taşımadan tek bir sanal ortamda birleştirir. Kullanıcılar konum, performans veya format gibi teknik detaylara ihtiyaç duymadan verileri yönetebilir ve alabilir.

Masaüstü Sanallaştırma (Desktop Virtualization)

En yaygın sanallaştırma türlerindendir. İşletmelerde çalışma ortamlarında yaygın olarak kullanılır. Bu sistemde, her kullanıcının masaüstü sanallaştırılır ve kullanıcının masaüstü; sistemin bir parçası olan ortak bir sunucuda depolanır.

Geleneksel masaüstü ortamları, her makinede ayrı bir kurulum gerektirir. Sanallaştırma ise yöneticilerin birden çok fiziksel makinede simüle edilmiş masaüstü ortamlarını aynı anda yapılandırmasına olanak tanır. Sanallaştırma, yöneticilerin masaüstüne uzaktan erişmesinin yanı sıra, sistem güvenliği denetimlerini güncellemesine, yapılandırmasına ve çalıştırmasına olanak tanır.

Masaüstü sanallaştırma aynı zamanda her türlü veri transferinin güvenli protokoller aracılığıyla gerçekleşmesine olanak tanıyarak veri güvenliğini de sağlar.

Yazılım Sanallaştırma (Software Virtualization)

Sanallaştırma Türleri
Turhost.com Hosting, Bulut Sunucu, Kiralık Sunucu, Domain, SSL Hizmetleri

Bu tür sanallaştırmada, sanallaştırma sistemlerinizi yazılım ortamından yönetebilirsiniz. Tek bir platformda birkaç ortam çalıştırabilirsiniz. Tek bir platformdan, sanal bir ortamda gerekli olan işletim sistemini, uygulamaları ve tüm hizmetleri yönetebilirsiniz.

Yazlım sanallaştırma, bir bilgisayar sisteminin konuk bir işletim sistemini çalıştırmasına izin verme kabiliyetiyle de bilinir. Bu nedenle işletim sistemi sanallaştırma aslında bir yazılım sanallaştırma türüdür.

İşletim Sistemi Sanallaştırma

İşletim sistemi sanallaştırmanın en temel kullanımlarından biri, uygulamaları farklı işletim sistemleri ve platformlarda test etmektir. Yazılım, donanımda sanal olarak mevcuttur. Bu, uygulamanın farklı örneklerinin çalışmasına izin verir.

Uygulama Sanallaştırma

Bir başka yazılım sanallaştırma türü olan uygulama sanallaştırmada, bir uygulamanın tüm bireysel öğeleri, özellikleri ve bilgileri bir sunucuda saklanır. Bu sistem, kullanıcıların uygulamaya bu sunucudan erişmesini ve kullanmasını sağlar.

Bulut bilişimde uygulama sanallaştırma, bir uygulamayı işletim sisteminden ayırır. Kullanıcılar, uygulamayı hedef cihaza kurmak zorunda kalmadan ona erişebilir. Ayrıca sanallaştırma, bir uygulamanın birçok farklı işletim sisteminde çalışmasını sağlar.

Sonuç

Sonuç olarak sanallaştırmanın bilişim sektöründe mümkün olan her ortamda ve senaryoda farklı amaçlara uygun olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Verimliliği, maliyet etkinliği ve temin ettiği garantili güvenlik seviyeleri sanallaştırmayı değerlendirmeye değer bir seçenek haline getirmektedir.

Koronavirüs aşısı için kesin tarih verildi işte merak edilen detaylar