En Performanslı Sunucu Seçimini Nasıl Yapabilirim?

yherhdf

#İŞBİRLİĞİ

Sunucu, kuruluşların verilerine hızlı bir şekilde erişme ihtiyacında kritik nokta etkili ve verimli bir bilişim altyapısıdır.

En Performanslı Sunucu Seçimini Nasıl Yapabilirim?

Bilişim alt yapılarının en kritik bileşeni olan sunucular; e-posta barındırma, dosya paylaşımı, yedekleme, bulut depolama, ERP, CRM yazılımları barındırma, web sitesi veya e-ticaret mağazası barındırma gibi alanlarda günlük hayatlarımızın vazgeçilmez unsurlarına dönüşmüştür. Gerçekte ihtiyaç duymayacağınız kadar güçlü bir sunucuyla bütçenizi aşmak veya ihtiyaçlarınız arttığında amacınıza uygun olmayacak bir sunucuyla devam etmek istemezsiniz. Her iki seçenek de para ve zaman kaybına neden olduğundan sunucu seçimi hafife alınacak bir karar değildir.

En Performanslı Sunucu Seçimini Nasıl Yapabilirim?

Sunucu Nasıl Seçilir?

Uygulamanız ya da işletmeniz için en uygun sunucuyu seçme kararı sunucuyu ne için kullanacağınıza, maliyet ve güvenlik gibi unsurlara bağlıdır. Bu noktada göz önünde bulundurmanız gereken kriterlerin başında elbette ki bütçeniz gelir. Ancak tek başına fiyata odaklanarak bir hosting çözümünü tercih etmek, sıkıntı yaratabilir.

Dosya sunucusu seçenekleri işletmenizin ölçeğine göre değişiklik gösterir. Örneğin 20’den az çalışanı olan küçük bir işletmeniz varsa maliyetten tasarruf etmek için ağa bağlı depolamayı tercih edebilirsiniz. Ancak daha büyük bir işletmenin veya otomatik yedekleme ve VPN erişimine ihtiyaç duyan bir işletmenin bir dosya sunucusu kullanması daha uygundur.

E-posta veya exchange sunucuları, kararlılık ve güvenilirlik için orta derecede güçlü sistemler gerektirir. Birkaç depolama sürücüsü ve dört çekirdekli işlemciye sahip orta sınıf bir seçenek yeterli olabilir. Üst düzey işlemciler pahalıdır, kullanmayacağınız veya gerçekten ihtiyaç duymayacağınız kapasite için ödeme yapmamalısınız. CPU, RAM ve depolama, sunucunuzun performansı üzerinde en büyük etkiye sahiptir.

CPU

CPU (işlemci), sunucunun beynidir, sunucunuzda çalıştırdığınız uygulamaların performansı ve hızı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. CPU seçerken dikkate alınması gereken 3 ana faktör söz konusudur:

Clock Speed – Saat hızı: Gigahertz (GHz) cinsinden ölçülür ve işlemcinizin herhangi bir zamanda kaç sürekli hesaplama işleyebileceğini belirler. Özellikle sınırlı sayıda çekirdeğe sahip CPU’larda bir sunucunun hızını ve yanıt verebilirliğini belirleyecek temel bileşenlerden biridir.

Core – Çekirdekler: Bilgi işlemin ilk günlerinde, birçok bilgisayar ve sunucu yalnızca tek bir çekirdeğe sahipti, uygulama donarsa, tüm bilgisayar veya sunucu donardı. Bugün, tek bir CPU’da birden çok çekirdeğe sahip olabilme imkanı, iş yükünün çeşitli çekirdeklere yayılabileceği ve birbirinden bağımsız olarak çalışabileceği anlamına geliyor.

Thread – İş Parçacığı: Thread, fiziksel bir CPU’nun birden çok sanal çekirdeğe bölünerek aynı anda birden çok görevi işlemesine olanak sağlayan işlemdir. Kısacası, iki yazılım iş parçacığı aynı anda tek bir CPU çekirdeği üzerinde çalışabilir, bu da sunucunun bilgi işlem potansiyelini artırır.

Dolayısıyla, sizin için en önemli faktör sunucunuzun aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmasıysa o zaman CPU seçerken çekirdek sayısının fark yaratacağını bilmelisiniz. Ancak sizin için en önemli faktör hızsa, o zaman yüksek clock speed değerlerine sahip bir işlemci seçmeniz gerekir.

Bellek (RAM)

RAM sunucunuzun donanım yapılandırmasının kritik bir bileşenidir. Sunucunuzda çalışan işletim sistemi, uygulamalar ve işlemlerin verilere erişmesi gerekir. CPU’nun verilere doğrudan sunucunun sabit diskinden erişmeye çalışmasındansa, RAM; bilgilerin hızlıca okunması ve yazılması için geçici bir depo görevi görür.

Ne kadar RAM’e ihtiyacınız olduğunu belirlemek için sunucunun birincil kullanım amacı, sunucuya kaç kişinin erişeceği, sunucuda hangi işletim sistemi ve uygulamaların olacağı, sunucunun dedicated server ya da paylaşımlı olup olmadığı gibi soruların yanıtlanması gerekir.

Genellikle 16GB – 64GB RAM önerilse de sunucunuzu nasıl kullanmayı planladığınız ve ne kadar süre çalışır durumda olmasını beklediğiniz bu noktada belirleyicidir.

Depolama (HDD ve SSD)

Bir sunucunun veri depolama bileşenine genellikle hard drive – sabit sürücü denir ancak teknik olarak hard drive, iki depolama seçeneğinden yalnızca biridir:

HDD: Sabit disk sürücüsü (hard disk drive) anlamına gelir, verileri okumak ve yazmak için metal bir disk boyunca disk kafalarını döndürmek için mıknatıslara dayanır. Yeni SSD’lerde (solid state drives) bulunan teknolojiden farklı olarak, HDD’ler fiziksel olarak hareket eden parçalar içerir.

SSD: Katı hal sürücüsü anlamına gelir. Verileri depolamak için bellek çiplerine dayanan flash
depolamayı kullanır. Hareketli parça içermez, önemli ölçüde daha yüksek okuma / yazma hızına sahiptir, darbelere / titreşimlere karşı dayanıklıdır ve daha az güç tüketir. Ancak HDD’lerden daha pahalıdır.

En Performanslı Sunucu Seçimini Nasıl Yapabilirim?

Şirket İçi Sunucu mu? Uzak Sunucu mu?

Diğer önemli nokta, ofisiniz için fiziksel bir sunucu satın almak ya da sunucu kiralama arasında bir
seçim yapmaktır. Ofisinizde fiziksel bir sunucuya sahip olmanın birçok avantajı bulunur.

Donanımın ve üzerinde çalıştırdığınız uygulamaların kontrolü tamamen sizin elinizdedir. Bu, sunucunuzu dilediğiniz gibi yapılandırma ve yüksek düzeyde özelleştirme imkanı sunar.

Kule, raf, blade gibi modelleri olan fiziksel sunucuların, küçük işletmeler için en uygunu olan kule sunucular; en ucuz seçenektir ve herhangi bir özel soğutma gerektirmez. Kolaylıkla ölçeklendirilebilirler ve sanallaştırmayı da destekleyebilen modellerdir. Daha güçlü ekipmana ihtiyacınız olduğunda, raf tipi sunuculara geçebilirsiniz. Bunlar aynı sayıda kule sunucudan çok daha az yer kaplar, ancak soğutma ekipmanına ihtiyaç duyarlar. Blade ise alanı daha da verimli kullanan ancak daha fazla soğutmaya ihtiyaç duyan bir diğer modeldir.

Sanallaştırma

Sunucu tercihinde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta sanallaştırmadır. Sanallaştırma, sunucu üzerinde sanal makineler oluşturan ve sunucunun belleğini, işlemci gücünü ve depolama kapasitesini bu makineler arasında paylaştıran bir teknolojidir. Bu, sunucu kaynaklarının atanması söz konusu olduğunda BT departmanlarına çok fazla esneklik sağlar. Sadece mevcut olanı klonlayarak dakikalar içinde yeni bir sanal sunucu oluşturabilirsiniz.

Sanallaştırma aynı zamanda bazı enerji tasarrufu avantajı da sunar çünkü daha az fiziksel sunucu kullanımına neden olur, bu nedenle de çok sayıda soğutma sistemine ihtiyaç duyulmasına engel olur. Bu, alandan da tasarruf sağlar.

Sanallaştırma, halihazırda birkaç sunucusu olan ve sunucu yönetimi ve bakım gereksinimlerini azaltmak isteyen işletmeler için uygundur. Çoğu küçük işletme için gereksiz olabilir.

Hazır Sunucu

Bir başka seçenek önceden hazırlanmış bir sunucu mu yoksa bileşenlerini kendinizin oluşturacağı bir sunucu mu istediğinize karar vermektir. Teknolojiyle arası iyi olanlar ve bazı işletmelerin BT sunucu kiralamadepartmanları ikinci seçeneği daha uygun bulabilir ancak bu yazılım, garanti veya destek içermeyecektir. Maliyetleri de yakın olacaktır.

Karmaşık ihtiyaçlar söz konusuysa önceden oluşturulmuş bir sunucu ya da sizin için özel olarak hazırlanmış bir sunucuya sahip olmanız ön maliyetleri yüksek olsa bile ürün desteği, paket yazılım ve garanti anlamına gelir.

Önceden oluşturulmuş bir sunucu seçtiyseniz, yazılımınızı ayrıca satın almanız gerekir. Çoğu işletme Windows Sunucusu seçer, ancak Linux da araştırmaya değerdir.

En Performanslı Sunucu Seçimini Nasıl Yapabilirim?

Sunucu Seçimi İçin Kontrol Listesi

Sunucuda tam olarak neyin çalıştırılması gerektiğini ve her birinin ne kadar işlemci gücü, bellek vedepolamaya ihtiyacı olduğunu hesaplayın.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde sunucu ihtiyaçlarınızın ne kadar artacağını tahmin edin. Örneğin ikiye katlanacağını düşünüyorsanız, gerekecek kaynak artışını hesaplayın.

Bir şeyler ters giderse sistemi nasıl çalışır durumda tutacağınızı öğrenin. Sunucularda belirli bir derece yedeklilik yerleşik olmalıdır.

Sonuç

Sunucu tercihinde neye, neden ihtiyacınız olduğunu bilmek, fazla ödeme yapmaktan veya
beklentilerinizin altında kalan donanıma para harcamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Sahip olduğunuz tüm seçenekleri araştırmanız ve uzman görüşlerinden yararlanmanız önerilir.

Daha fazla detay için BURAYA tıklayabilirsiniz.