Samsung’tan yeni pil tasarruf yöntemi! – Video

galaxy note 5 ve note 4 karsilastirma

Samsung’un kısa süre önce piyasaya çıkardığı yeni telefonları Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 Edge+ modellerinde keşfedilen bir yenilik, kimi kullanıcıları sevindirecek, kimi kullanıcıları ise üzecek. Samsung’un yeni pil tasarruf yöntemi ve ilgili videosu haberimizde.

galaxy-note-5-ve-note-4-karsilastirma

Android işletim sistemi tarafının en popüler üreticisi Samsung, Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 Edge+ modellerini kısa süre önce duyurdu. Geliştiriciler tarafından telefon üzerinde yapılan testlerde enteresan bir özellik keşfedildi. Ortaya çıkan yeni özellik, Samsung’un RAM yani sistem belleği yönetimi konusunda çok daha agresif bir tutum sergilemesi. Yani arkaplanda çalışan uygulamaları otomatik olarak kapatması. Video ile ortaya konulan bu yeni özellik bizlere gösteriyor ki çıktığınız ancak arkaplanda çalışmaya devam eden uygulama, aslında Samsung tarafından kapatılıyor ancak size kapatılmamış gibi gösteriliyor.

Bu yeni özellik kimi kullanıcıların hoşuna gidecektir. Kimi kullanıcılar ise bu özellikten şikayetçi olacaktır. Çünkü kapatılan uygulamaya geri dönmek istediğinizde ilk kez açılıyormuş gibi beklemek zorunda kalıyorsunuz. Ancak diğer yandan bu yeni özelliğin pil tasarrufu sağladığı iddia ediliyor. Bu iddiayı destekleyek bir argüman ise şu; Galaxy Note 5 modelinde, Note 4’e göre daha düşük kapasiteli bir pil olmasına rağmen, Note 4’ten daha uzun süre kullanım ömrü vaad ediliyor. Yani arkaplanda çalışan uygulamaları her seferinde uyutmak yerine tamamen kapatmak, pil tasarrufu sağlıyor. İlgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Editörün yorumu: Öncelikle sadece meraklısına göre duran bu bilginin aslında göründüğünden daha önemli olduğunu söyleyebilirim. Yukarıdaki videoda Galaxy S6 Edge+ ve Nexus 6 yan yana karşılaştırılıyor. Nexus 6’da Android M’in geliştirici sürümü olmasına rağmen uygulamaları çok daha hızlı açıyor. Tabii diğer yandan Nexus 6’nın Note 5’ten kağıt üzerinde daha yavaş bir telefon olduğu gerçeğini de düşünelim. Testte Nexus 6, uygulamaya geri dönme konusunda çok daha başarılı.

Burada benim kafama yatmayan nokta şu; akıllı telefonlarda belleğin dolu veya boş kalmasının pil tüketimini çok az etkileyeceğini düşünmekteyim. Her yıl Ankara’da düzenlenen Android Geliştirici Günleri etkinliklerinde yapılan bazı konferanslarda RAM’in dolu veya boş olmasının pil tüketimini çok az etkilediği bilgisini birinci elden dinledim. Pil tüketiminde en büyük söz hakkı ekran, işlemci ve GPS özelliğindedir şeklinde düşünmekteyim. Yani Galaxy Note 5’in pilinin daha uzun süre gitmesi, donanımsal tarafta yapılan değişiklerden bana kalırsa.

Galaxy Note 5 ve Note 4 arayüz karşılaştırması