Samsung yeni 3nm çiplerinin üretimine başladı

Samsung

Samsung, yeni ürünlerinde kullanacağı 3nm çiplerin seri üretimine başladı. 3nm çipler hem daha az yer tutuyor hem daha iyi performans sunuyor.

Ürünlerinde kullandığı parçaları daha da geliştirmek için sürekli çalışan Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yeni 3 nanometre çiplerinin seri üretimine başladığını duyurdu.

Bu gelişmiş işlemci teknolojisi, güç tüketimini yüzde 45 azaltacak. İşlemcinin kapladığı yeri yüzde 16 azaltacak olan 3nm çipler, buna karşılık 5nm çiplere kıyasla yüzde 23 daha iyi performans sunacak. Samsung’un 3nm çiplerinin seri üretimine 2021 yılında başlaması bekleniyordu. Ancak üretim aşamasında yaşanan sorunlar, seri üretime geçme planlarını biraz geciktirdi.

Samsung Galaxy Z Fold 4, sadece 254 gram ağırlığında olacak

Bildiğiniz gibi çipler, toz tanesi büyüklüğündeki transistörlerden milyarlarcasının bir araya getirilmesiyle oluşan son derece kompakt elektronik ürünler. Bu yüzden bu teknolojilerde yeni nesle geçiş yapmak oldukça karmaşık bir sürecin ürünü. 5nm çiplerden 3nm çiplere geçilebilmesi için halihazırda toz tanesi kadar, hatta daha da ufak olan transistörlerin daha da küçültülmesi gerekiyor. Böylece bir çipin için daha fazla transistör sıkıştırılarak çiplerin hızı arttırılırken enerji tüketimleri azaltılıyor.

Samsung’un 3 nanometre çiplerin seri üretimine geçmiş olması, şirketin önümüzdeki dönemde bir çip üreticisi olarak da daha iddialı hale gelebileceğini gösteriyor. Bildiğiniz gibi tüm teknoloji dünyası bu çiplere bağımlı hale gelmiş durumda. Nitekim şu sıralar çip stoklarında yaşanan sorunlar yüzünden akıllı telefonlardan oyun konsollarına çeşitli elektronik aletlerin üretimi sekteye uğramış durumda. Bu yüzden Güney Koreli teknoloji devi bu alanda sunacağı 3nm çiplerle pek çok şirkete çip tedarik edebilir.

Ancak Samsung’u bu alanda ciddi bir rekabet bekliyor. Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, bugün çip pazarının yüzde 54’ünü elinde tutuyor. Samsung’un bu alandaki pazar payı ise yüzde 16.3.

Ay’a çarpan roketin sahibi bulunamıyor