Kısa süre önce aya çarpan uzay çöpünün aslında kullanılmış bir roket olduğu ortaya çıktı. Ancak bu roketin hangi ülkeye ait olduğu bulunamıyor.
Uzayda faaliyet gösteren ülkelerin sayısının artmaya başlamasıyla birlikte uzay çöpü adı verilen, insan yapımı araçların kalıntılardan oluşan artıkların uzayda yarattığı kirlilik de ciddi bir sorun olmaya başladı.
Mart ayında çıkan haberlerde, yaklaşık 3 ton ağırlığındaki bir uzay çöpünün Ay’a doğru yol aldığı ve yakında Ay’ın Dünya’ya bakmayan tarafına çarpacağı belirtilmişti. Ancak bugün ortaya çıktı ki Ay’a doğru yol alan bu kütle sıradan uzay çöpü değil bir roketmiş. İşin ilginci, kimse bu roketi sahiplenmiyor. Ay’a çarpan bu roketin hangi uzay ajansına ait olduğu belirsizliğini korurken, hiçbir uzay ajansı bu roketin kendilerine ait olduğunu kabul etmiyor.
Nereden geldiği çözülemeyen bir roketin Ay yüzeyine çakılmış olması, uzay çöpü sorununun geldiği noktayı gözler önüne seriyor.
İlk başta sahipsiz bu roketin, SpaceX’in 2015’teki bir fırlatmada kullandığı fırlatma aracı olabileceği düşünülmüştü. Ancak SpaceX bu konuda bir açıklama yapmadı. Daha sonra NASA, Ay’a çarpan bu roket hakkında kendi araştırmasını başlattı ve bu roketin büyük ihtimalle 2014’te Çin’in gerçekleştirdiği bir fırlatmadan kalma olduğu sonucuna vardı. Bu kez de gözler Çin uzay ajansına çevrildi. Ancak Çin uzay ajansı bir açıklama yaparak Ay’a çarpan bu roketten kendilerinin sorumlu olmadığını söyledi. 2014’teki fırlatmada kullandıkları roketin Dünya’ya geri düşerken yanıp parçalara ayrıldığı açıklandı. Sonunda bu roketin kime ait olduğu sorusu cevapsız kalmış oldu. Üstelik yakın zamanda da bu soruya bir cevap bulunamayacak gibi görünüyor.