Rusya Ukrayna savaşında lazer silahlarını test ediyor

lazer silah

Rusya Ukrayna savaşında lazer silahlarını test ediyor. Bu lazer silahları Ukrayna’nın dronelarını vurmak için kullanılıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı şubat ayından beri devam ediyor. Ukrayna halkı aylardır istila altında yaşarken, Rusya da uluslararası toplumun yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Tüm tepkilere ve kayıplara rağmen yakın zamanda sonlanmayacak gibi duran bu savaş, modern silahların kullanımına da sahne oluyor. Bildiğiniz gibi aralarında Türkiye yapımı Bayraktar’ların da bulunduğu dronelar, savaşın gidişatını etkileyecek kadar önemli bir rol oynuyor.

Ancak Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte sahada görmeye başladığımız yeni teknoljiler dronelardan ibaret değil. Rusya çok farklı savaş ve siber savaş yöntemleri kullanıyor ya da ileride kullanmak için Ukrayna’da test ediyor. Rusya’nın Ukrayna’da ilk kez test ettiği bu silahlardan biri de lazer silahları.

Rusya Ukrayna

Reuters’in haberine göre Rusya Ukrayna’ya destek veren Batı ülkelerinin sahada güçlerini alt etmek için yeni lazer silahlarını kullandığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Yury Borisov tarafından yapılan açıklamaya göre Zadira adı verilen bu lazer silahı, Ukrayna’nın dronelarını avlamak için kullanılıyor. Zadira’nın yerden gönderdiği lazer ışınları ile droneları etkisiz hale getirebildiği iddia ediliyor. Bir test sırasında Zadira’nın yaklaşık 5 kilometre ötedeki bir droneu beş saniye içinde yakarak imha ettiği açıklandı.

Daha gelişmiş bir lazer sistemi olan Peresvet ise uyduları kör etmek için kullanılıyor. Peresvet’in Dünya’nın 1500 üzerinde olan uyduları bile etkisiz hale getirebiliyor. Rus Savunma Bakanı bu lazer silahların ileride bildiğimiz silahların yerini alabileceğini söylüyor.

Ford sürücüsüz otomobiller iki şehirde trafiğe çıktı