Rusya sosyal medya yasası için kesin adım attı: Dünya devleri zora girecek

Rusya sosyal medya yasası

Dünyanın en güçlü ülkeleri arasında gösterilen Rusya sosyal medya yasası için kesin adımlar atıyor. Google ve Apple ile ilgili yeni çalışmalara başlandı. İşte konuyla alakalı merak edilenler.

Rusya sosyal medya yasası ile ilgili önemli bazı kararlar aldı. Türkiye’de hatırlayacağınız üzere Ekim 2020 tarihinde bazı sosyal medya kararları alınmıştı. Tüm bu kararlar yasa olarak gösterildi. Yurtdışı merkezli şirketlere Türkiye’de temsilcilik atama konusunda bazı zorunluluklar getirilmişti.

Rusya özellikle son dönemlerde sosyal medya platformlarına daha fazla baskı uyguluyor. Böylece onları kontrol altında tutmak istiyor. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu son derece kritik bazı kararlar aldı. Bu kararlardan bir tanesi ise Google ve Apple gibi markaların da içinde bulunduğu 13 yurtdışı merkezli şirketin temsilcilik ataması zorunluluğuydu.

Rusya sosyal medya yasası baskı getirebilir

Rusya tarafından alınan karara göre günlük 500 bin ve üzeri ziyaretçiye sahip olan yurtdışı merkezli bilişim şirketleri ülkede ofis açmak zorunda. Böylece olduğu gibi ülke ile muhatap olacak. 1 Ocak 2022 tarihine kadar tüm bu büyük şirketlere süre verildi.

Rusya sosyal medya yasası

TikTok, Twitter, Viber, Spotify, Zoom, Twitch, Telegram ve Google bu platformlar arasında yer alıyor. Tüm bu platformların Rusya’da bir yasal temsilcilik açması zorunlu hale getirildi. Böylece bu siteler üzerinde daha fazla hakimiyet sağlanacak. Rusya sosyal medya kanunu ile ilgili bu kararları yıl sonuna kadar uygulayacak.

Ekmek zammı sosyal medyayı birbirine kattı!

Bu tür yasalar ile birlikte büyük sosyal medya şirketleri ülkeye vergi ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca sosyal medya platformlarına daha fazla baskı kurulabiliyor. Peki sizce gerçekten de bu tür platformlara yasalarla baskı kurulmalı mı? Konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.