Sosyal medyaya reklam yasağı geliyor: Facebook ve Instagram kapatılacak mı?

Rusya sosyal medya yasası

Türkiye’de temsilcilik açmayan sosyal medyaya reklam yasağı uygulanacak. Özellikle de Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar için çok zor günler geliyor.

Hatırlayacağınız üzere bundan kısa bir süre önce sosyal medyaya reklam yasağı getirileceği söylenmişti. Elbette bunun en önemli nedeni henüz temsilci açmamaları. Olayı daha net anlamak için bakmamız gereken çok önemli iki konu var. 

Bunlardan ilki temsilci atandığında neler olacağı ile ilgili. İkincisi ise reklam yasağı gibi ağır bir ceza kararının nasıl verildiği.

Sosyal medya platformları Türkiye’de temsilci açarsa neler olacak?

Herhangi bir sosyal medya platformu Türkiye’de temsilci açarsa birçok konuda zor durumda kalabilir. Yasal bir temsilci açmak demek aynı zamanda şirketin bu ülkedeki faaliyetlere ortak olması demek.

sosyal medyaya reklam yasağı

  • O dönemki yetkililer paylaşım yapan kişilerin bilgilerini isteyebilir.
  • Büyük miktarlarda vergi ödemek zorunda kalabilirler.
  • Bazı paylaşımların silinmesi için tehdit edilebilirler.
  • Yasal temsilci mahkemeye çıkar ve zor durumda kalabilir.

Bunlar sosyal medya şirketlerinin korkuları.

Sosyal medya platformlarına neden reklam almama cezası verildi

Sosyal medya yasası ile birlikte bu alanda görev yapan şirketlere süre tanındı. Yasal temsilci atamamaları durumunda önce para cezası aldılar. Şimdi de 3 aylık reklam yasağı ile karşılaşacaklar. Eğer yine yasal temsilci atamazlarsa bu defa erişim kısıtlaması gelecek.

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır tarafından yapılan açıklamalarda bunun ülke itibarını zedeleyeceği söylendi. Ayrıca KOBİ ve diğer küçük işletmelerin zarar etmesine neden olabileceği söylendi. Fakat bir defa karar verildiği için böyle bir konuda değişiklik yapılması çok zor.

Sosyal medya platformları için tanınan sürenin sonuna gelindi. Şu anda gözler reklam yasağının ne zaman verileceğinde. Detaylar geldikçe sizlere aktarmaya devam ediyoruz.