Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Rusya, başkent Moskova’daki taktik nükleer silah cephaneliklerini genişletmeyi planlıyor. Kremlin, olası bir nükleer savaşta ordu ve sivillere korumak sağlamak için yer altı nükleer komuta ve kontrol tesislerini modernleştirme kararı aldı. Pentagon tarafından yayımlanan bir raporda, Rusya‘nın yeni nesil düşük kapasiteli taktik nükleer silahlar geliştirdiği ve yaklaşık 7.000 ila 8.000 nükleer başlık ile nükleer silah cephaneliklerini genişletmeye hazırlandığı iddia edildi.
Rusya’nın ile ABD arasındaki “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması” çerçevesinde halihazırda 1.550 adet stratejik nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Mevcut, 1550 stratejik nükleer savaş başlığı; bombardıman uçakları, denizaltılar, kıtalararası balistik füzeler (ICBM) ve askeri hava üslerinde bulunuyor. Bunlar düşman nükleer cephaneliğini yok etmek, filo ya da askeri üslere saldırmak için konuşlandırılmış durumda.
Taktik nükleer savaş başlıkları diğerlerinden farkı olarak daha az etkiye sahip silahlardır ve bu silahlar “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması” kapsamına girmiyor. Rusya ise anlaşmanın bu açığından istifade ediyor. Nükleer silahlar, Soğuk Savaş’tan sonraki yıllarda Rus güvenliğinin NATO karşısında garantörüydü. Dağılan Sovyetler Birliği’nden Rusya’ya 20.000’den fazla nükleer başlık kaldı. Ancak yüksek maliyetlerden dolayı bu silahların sadece bir kısmı muhafaza edilebildi.
Pentagon iddialarına göre şu an Rusya 3.000 ila 10.000 arasında taktik nükleer başlığına sahip.