ABD, Nükleer Füzeleri Durdurabilir mi?

ABD Nükleer Füzeleri Durdurabilir mi

Pentagon yetkilileri bugün Kuzey Kore’nin, kıtalararası nükleer balistik füze denemesi başlattığını duyurdu. Testte, nükleer savaş başlıklarının menzili olası bir savaşta Pyongyang yönetiminin ilk hedefi  Washington DC. üzerinden değerlendiriliyor. Uzmanlara göre, ABD ve Kuzey Kore arasında gerginliklerin artmasıyla, her iki ülke tarafından yapılan nükleer füze testleri ve savaş tehditleri nedeniyle nükleer savaş hiç olmadığı kadar yakın görünüyor.

Kuzey Kore şu anda Birleşik Devletlerin başkentini bombalama yeteneğine sahip mi? Kuzey Kore’nin saldırmaya karar vermesi durumunda, nükleer füzeleri durdurmanın bir yolu var mı?

İnsanları nükleer saldırıdan korumak için bir füze kalkanı ya da savunma sistemi oluşturmak en iyi seçeneklerden. Nükleer savaş başlıkları taşımak için tasarlanmış kıtalararası balistik füzelere karşı ABD’deki ilk savunma sistemi fikri 1959’da ortaya atıldı. ABD böyle bir saldırıya karşı insanları koruyacak yöntemler üzerinde çalışıyor. Ancak çoğu uzmanda ABD’nin ülkesini nükleer saldırılara karşı koruyamayacağı inancı var. Bilim adamı Philip E. Coyle, eski füze savunma sistemlerini kapsamlı olarak değerlendirdiğini ve sistemi yetersiz ve kusurlu bulduğunu açıkladı. Fakat etkili bir füze kalkanı kurmak neden bu kadar uzun sürdü? Coyle, Live Science‘a verdiği demeçte, “Bu, Pentagon’un şimdiye kadar yapmaya çalıştığı en zor şey” dedi.

Bir nükleer füze savunma sistemi inşa etmeye yönelik ilk girişimler, kıtalararası füzeler 1950‘lerde icat edilince hemen başladı, ancak bu projelerin çoğu ABD ve Sovyetler Birliği’nin Anti Balistik Füze Antlaşması’nı imzalamasından sonra 1972‘de rafa kaldırıldı.

Midcourse savunması

Pentagon’un en etkili planı, füzeyi en uzun uçuş seyri sırasında yani uzayda durdurmak. ABD ordusu, son yıllarda, midcourse füze savunması olarak bilinen sistem ile bir ICBM‘yi savuşturmak veya imha etmek üzerine yoğunlaştı. Ordu, Clinton yönetimi altında başarı yakalayan bir prototip geliştirdi. Fakat Bush, silahı erkenden kullanıma geçirdi ve operasyonel statüye çıkardı. O günden bu yana, orduya göre 17 testin 9’unda hedef ıskalandı. 2010 ile 2017 yılları arasında yapılan 4 testten 3’ü başarısız oldu. Bununla birlikte, ABD ordu sözcüsü Mayıs ayının sonlarında, orta menzilli bir füze savunma sistemi ile başarılı bir test gerçekleştirildiğini açıkladı.

Japan Airlines, ABD merkezli süpersonik yolcu jeti üreten Boom Technology ile Anlaştı