Rusya merkezli reklamlar, 126 milyon ABD’li Facebook kullanıcısına ulaştı

Ruya reklam Facebook

Belirli süredir araştırma konusu olan Rusya merkezli reklamlar, ABD Senatosu dahilinde şahitlik yapan internet devlerinin raporu ile açığa çıkıyor.

Rusya merkezli reklam girişimlerinin ABD sınırlarında olan etkileri Senato dahilinde internet devlerinin verdiği raporlarla ortaya çıkmaya başladı. Bu konuda 126 milyon kadar ABD vatandaşının Facebook üzerinden etkilendiği konuşuluyor.

 Rus merkezli reklamları etkisi tartışılıyor

Facebook tarafından senatoya sunulmak üzere hazırlanmış raporda  Rusya merkezli ayrıştırmaya yönelik reklamların sosyal ağ üzerinden 126 milyon kullanıcıya ulaştı vurgusu yapılıyor. Bu rakam Facebook’un ABD sınırlarında olan kullanıcı sayısının yarısına karşılık geliyor. 2015-2017 yılları arasında meydana gelen Rus merkezli içeriklerin tahmini olarak 80 000 civarında olacağına vurgu yapılıyor. Bu içerikler ise 29 milyon kişiye aktarılmış durumda. Bu kişiler ise içerikleri paylaşma ve beğenme ile rakamın 129 milyona yükselmesine olanak sağlamış. Facebook ise bu içeriklerin kullanıcıları etkilediğini vurguluyor. Bunun yanında  Instagram dahilinde de 170 Rus kaynaklı hesabın silindiği açıklanıyor. Bu hesaplar ise toplam olarak 120 bin gönderi paylaşmış durumda. Bunların bir kısmında da politikacıların güvenlik durumları ile ilgili tehditlerin olduğunun altı çiziliyor. Facebook bu araştırmayı oluştururken 11 trilyon kadar sayfa gönderisini gözden geçirdiğini açıklamış durumda.

Başka firmalar da senatoya rapor sunmuş durumda

Senatoya diğer bir rapor sunan firmalardan biri olan Google,  YouTube üzerinde olan Rus etkilişimleri ile alakalı 18 kanalın kapatıldığı açıkladı. Bu kanallar dahilinde 1100 civarında video bulunmuş durumda. Bu videoların yüzde 97 kadarı 5000 izleme rakamının altında bulunuyor. Bu rakamlar ise YouTube üzerinden çok az etki olduğunu göstermiş oluyor.

 

TP-Link’in Yeni Amiral Gemisi İlk Kez Görüldü