Rus Hava Kuvvetleri’ne ilk Su-57 teslimatı 2018’de yapılacak!

Rus Hava Kuvvetleri’ne ilk Su 57 teslimatı 2018’de yapılacak

Rus menşeli beşinci nesil savaş jeti Su-57’nin montaj aşaması, Rusya’nın Habarovsk bölgesinde Gagarin Uçak Yapım Tesisleri’nde başladı. Su-57’nin hizmete giriş aşaması hemen hemen F-35 ile aynı döneme denk geliyor. F-35, birçok farklı görevi icra etmek için üretilmiş beşinci nesil savaş jetidir. ABD merkezli Lockheed Martin havacılık şirketinin üretimini üstlendiği F-35, ABD başta olmak üzere 9 NATO üyesi ülke tarafından geliştirildi. Rusya merkezli Sukhoi uzay ve savunma sanayi şirketi tarafından üretilecek jetin birim maliyeti F-35’e göre çok daha uygun. F-35’in 3 farklı varyant ile mevcut birim maliyeti 150 milyon dolardan fazla. Su-57’nin birim maliyeti ise 70 milyon dolar civarında.

Rus Hava Kuvvetleri’ne 2018 yılında 12 adet Su-57 beşinci nesil savaş jeti teslim edilecek.

Daha sonraki etapta Rus Hava Kuvvetlerine 220 adet Su-57 teslimatı yapılacak. Uçağın ana kullanıcıları arasında İran, Hindistan ve Güney Kore hava kuvvetleri de var. Eski adıyla T-50 olarak bilinen Su-57, 2010 yılında geliştirilmeye başlandı.

Tam anlamıyla beşinci nesil bir savaş jeti olan Su-57, hayalet teknolojisi ve güçlü motoru ile Rus Hava Kuvvetleri’nde hava üstünlüğü ve saldırı görevlerini üstlenecek. Su-57’de beşinci nesil savaş jetleri için geliştirilen Izliye-30 motoru kullanılacak. Bu yeni motor; üstün itme kuvveti, mükemmel yakıt verimliliği, güvenilirliği ve düşük bakım maliyetleri ile hava kuvvetlerinin iştahını kabartıyor.

Lockheed Martin, Patriot Füze Sistemleri için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı!