Rusya 47 yıl sonra ilk kez Ay’a gidiyor

Rusya 47 yıl sonra ilk kez Ay'a gidiyor

Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşının ardından kendisini önemli bir dünya gücü olarak yeniden savunmaya çalışırken bir karar aldı. İşte tüm detaylar.

Luna-25 gemisini taşıyan bir roket, Rusya’nın 1976’dan bu yana ilk ay görevine damgasını vuracak. Keşif aracı, ayın güney kutbuna indirilmeye çalışacak. Lansmanı izlemek de canlı olarak mümkün olacak. İnişi taşıyan Soyuz 2.1v roketinin Doğu saatiyle 19:10’da Rusya’nın doğusundaki Vostochny uzay üssünden kalkması planlanıyor. Başarılı olursa Ay’ın güney kutbuna yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı olacak. NASA, 2020’de Ay yüzeyinin güneşli kısımlarında su moleküllerinin keşfini doğruladı. Kurtarılabilir su, gelecekteki insanlı Ay misyonlarına yaşam desteği, yakıt (çıkarılan hidrojen yoluyla) ve hatta potansiyel tarım sağlayarak Ay keşfi için bir dönüm noktası olabilir.

Rusya 47 yıl sonra ilk kez Ay'a gidiyor

Rusya’nın uzay yolculuğu aynı zamanda, Batı’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlardan etkilenmeyen önemli bir dünya gücü olarak da karşımıza çıkıyıor. Geminin adı bile Sovyet Uzay Programı’na bir çağrı: Ülkenin son görevi, 13 gün boyunca Ay’a gidip 1976’da numune toplamak için geri dönen Luna-24 idi. Yeni roket Sovyetler Birliği’nin yadsınamaz bir dünya süper gücü olduğu bir döneme atıfta bulunuyor. Başkan Vladimir Putin’in Rusya’nın üstünlüğü imajını yansıtma hedeflerine uyuyor.

Luna-25 aynı zamanda Hindistan’a karşı da yarışıyor: Ülkenin Chandrayaan-3 görevi 14 Temmuz’da başlatıldı ve bu hafta Ay’ın yörüngesine girdi. Hindistan’ın gemisinin 23 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna ulaşması planlanıyor.

Mcdodo hızlı şarj çözümleri Türkiye’de satışa sunuldu! Hızlı şarj adaptörü ve USB kablolar!