2022’de robot siparişleri yüzde 40 arttı

robot

Pandemi nedeniyle şirketlerin akıllı makinelere yönelmesiyle birlikte 2022’de robot siparişlerinde yüzde 40 artış yaşandı.

Bildiğiniz gibi artık evlerde kullanılabilecek hizmet robotlarının gerçeğe dönüşmesine çok yaklaşmış durumdayız. Özellikle Tesla’nın bu alanda ciddi planlar yapması, bilim kurgulardan alışık olduğumuz bu teknolojinin yakında gerçeğe dönüşme ihtimalini arttırıyor.

Robotların evlerde kullanılmaya başlaması hala gelecekle ilişkilendirdiğimiz bir durum olsa da, söz konusu üretim bantlarındaki kullanımı olduğunda robotlar yıllardır hayatımıza girmiş durumda. Otomotiv endüstrisinden uzay sektörüne pek çok farklı alanda robotlar kullanılıyor. Hatta bu makinelerin insanları işsiz bırakacağı endişeleri de bir süredir dile getiriliyor. Son gelen rakamlar da bu endişeleri haklı çıkaracak nitelikte.

Robotlar gelişiyor! Sosyal beceri kazanacaklar

Wall Street Journal tarafından paylaşılan verilere göre 2022’nin ilk çeyreğinde robot siparişleri yüzde 40 arttı. Zaten bir önceki yıl da siparişler yüzde 21 artış göstermişti. Bugün artık bu pazarın değeri 1.6 milyar dolara ulaşmış durumda.

Ametek Inc. CEO’su David A. Zapica, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, insanların iş gücünden kurtulmak istediğini söylüyor. Şirketin otomasyon ekipmanının talebi karşılamak için aralıksız çalıştığına vurgu yapıyor.

Üreticilerin bu akıllı makinelere olan bağımlılığı son iki yıl içinde kayda değer ölçüde arttı. Bunun başlıca sebebi ise pandemi. Pandemi sırasında pek çok ülkede yaşanan karantina süreçleri, insan gücüne bağlı üretimi sekteye uğratırken, makinelerin kullanıldığı alanlarda üretim sıkıntısı minimuma indirildi. Bu yüzden şirketlerin akıllı makinelere yönelmesi hızlandı.

Öte yandan bu teknolojilerin şirketler için daha kolay erişilebilir ve daha ucuz hale gelmesi de bu akıllı makinelerin satışlarını arttırdı. Wall Street Journal’a göre şirketler eskiden bu makineleri üretim bantlarına eklemenin çok zor ve çok pahalı olacağını düşünüyordu. Ama artık böyle düşünmüyorlar. Ancak gitgide otomasyona geçilmesi insanlar için ciddi bir işsizlik problemi yaratabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Tesla Hollywood’da arabalı sinema açıyor