Qualcomm’a bir darbe de Tayvan’dan geldi!

qualcomm

Yonga seti pazarının en güçlü isimlerinden biri olan Qualcomm, Çin ve Güney Kore’nin ardından Tayvan’da da ceza yedi. İşte detaylar.

Akıllı telefon sektöründeki yonga seti pazarının büyük bir bölümünü elinde bulunduran Qualcomm darbe üstüne darbe yiyor. Hatırlanacağı üzere Tayvanlı şirket birkaç ay önce Apple’ı mahkemeye vermişti. Qualcomm’lu yetkililer Apple’ın kendi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle yüklü miktarda tazminat talebinde bulunmuşlardı. Bu dava hala sonuçlanmamışken, Tayvan’dan şok edici bir karar geldi.

Tayvan mahkemesi, Qualcomm’un yonga seti üretiminde, sektörü tekeline alma ve bunu kötüye kullanma gibi ithamlardan suçlu bulunduğunu ve 774 milyon dolar cezaya çarptırıldığını açıkladı.

Bu Qualcomm’un onaylanmış olan ilk cezası değil. Zira akıllı telefon sektörünün güçlü ismi daha önce de Çin’de 975 milyon dolar, Güney Kore’de ise 854 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı. Öyle görünüyor ki bu meblağlar Qualcomm gibi bir isim için çok da önemli değil. Zira şirketten henüz konu hakkında bir açıklama da gelmiş değil.

Eğer Amerika’daki dava da Tayvanlı teknoloji şirketinin aleyhine sonuçlanırsa, bu hiç de iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Tabi ki yine de bekleyip göreceğiz. Muhtemelen yonga seti üreticisi, Tayvan’da verilen bu cezaya itiraz edecektir. Yapılacak olan itirazın ne derece kabul göreceği de ayrı merak konusu. Zira ortada ispatlanmış olan raporlardan bahsediliyor. Bakalım bu işin sonu nereye varacak.