PC satışları yeniden düşüşte

Strix Scar 17

Uzun bir süre ufak da olsa düşüş trendi içerisinde satışlarını sürdüren PC sektörü, pandemiyle birlikte büyük bir sıçrama yapmıştı. Ancak gelen ilk rakamlar, eskiye dönüş sinyali veriyor.

PC satışları yeniden düşüşte. Bugüne kadar sizlerle paylaştığımız pek çok haberimizde, “artık pandemi geride kaldı” demeyi dört gözle beklediğimizi söylemiştik. Evet halen tam olarak COVID-19 salgını bitti diyemiyoruz ancak hem ülkemizde hem de dünya genelinde etkisini yitirmeye başladığı da bir gerçek. Bununla birlikte, bu gelişmeye herkesin aynı oranda sevineceğini söylemek de pek mümkün değil. Neden mi? Cevabı PC satış rakamlarında saklı.

PC satışları

Uzun bir süre ya durağan ya da düşüş eğilimi içerisinde seyreden PC satışları, pandeminin başlamasıyla birlikte adeta patlama yapmış ve bir anda çok yüksek sayılara ulaşmıştı. Neredeyse pandemi boyunca artan PC satışları, COVID-19 salgınının gerilemeye başlamasıyla birlikte düşüşe geçmiş gibi görünüyor.

PC satışları yeniden düşüşte

2022’nin açıklanan ilk çeyrek verilerine baktığımız zaman, genel anlamda PC satışlarında geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre %5,1 oranında düşüş olduğu görülüyor. Bu düşüşteki en büyük pay ise sektörün en büyük iki ismi olan Lenovo ve HP’ye ait.

PC satışları

Yılın ilk çeyreğinde 18,3 milyon adet PC satan Lenovo, ulaştığı bu satış adedine rağmen geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre %9,2’lik düşüş yaşamış oldu. HP’de ise durum daha da kötü. Şirket 15,8 milyon adet PC satmış ancak bunun anlamı aslında bir önceki benzer döneme göre %17,2’lik düşüş.

Tabi sektörde yükseliş trendi içerisinde olan markalar da var ve ASUS’da bunlardan biri. Teknoloji devi, sektörün ortalamasının aksine %17,7’lik devasa sayılabilecek bir düzeyde artışa imza attı.

PC satışları

Son olarak bir sonraki çeyrek verilerinin oldukça önemli olduğunu ve bu verilere göre PC sektörünün yeniden bir düşüş trendi içerisine girip girmediğinin netlik kazanacağını hatırlatalım.

Elon Musk Twitter’ı Satın Almak İçin 43.4 Milyar Dolarlık Teklif Yaptı