Parmak izi kilitleri gerçekten güvenilir mi?

Parmak izi tarayıcı

Uzun bir süredir yapılan çalışmalar sonucunda parmak izi kilitleri gerçekten güvenilir mi sorusu giderek daha da güçlendi. Bildiğiniz üzere akıllı telefon üreticilerinin en çok tercih ettiği kilit sistemlerinden birisi de parmak izi kilitleridir.

Özellikle de Samsung gibi şirketler parmak izi kilitleri konusunda çok daha fazla çalışma yürütüyor. Her ne kadar bu çalışmaların pek yeterli olmadığı söylense bile, muhtemelen şimdiki araştırma ile birlikte belki de bir daha kimse parmak izi tarayıcısı kullanmayacak. Çok fazla büyük olmayan bir çalışma ile parmak izinin aslında hiç güvenli olmadığı ortaya çıktı.

Üç boyutlu yazıcılarla parmak izini aşmak mümkün

Küçük bütçeli bir üç boyutlu yazıcı kurarak yapılan deneyler sonucunda kimin parmak izi olursa olsun çok rahat bir şekilde bunun aşıldığı ortaya çıktı. Üstelik üç boyutlu yazıcı maliyeti sadece 2000 dolar seviyesindeydi.

Parmak izi kilitleri yeni

Günümüzde güvenlik en önemli konular içerisinde yer alıyor ve hem bireysel hem de kurumsal anlamda bu büyük bir önem taşıyor. Kullanıcıların sakladıkları bilgilerin hem çok fazla olması hem de değerli olması nedeniyle parmak izi konusunda daha fazla çalışma yürütülmek isteniyor. Ancak bu sanıldığı kadar kolay değil. Akıllı telefon üreticileri parmak izi güvenlik önlemleri alırken bazı detaylara neredeyse hiç önem vermiyor.

250 bin dolarlık kripto para çalındı

Bir güvenlik şirketi tarafından yapılan çalışmada parmak izi sistemini kullanan bir akıllı telefon tercih edildi. Bu akıllı telefonun sahibinin parmak izi üç boyutlu yazıcı ile çıkarıldı. Oldukça kolay bir şekilde bu güvenlik duvarı aşıldı. Görünen o ki parmak izi hiç güvenli bir yöntem değil.