Apple’in Parmak İzi Hack’lendi

apple parmak izi okuyucu patentini aldi

Apple firması büyük bir reklamla yeni telefonlarını tanıtmıştı. Medyada ilgiyle karşılandı bu telefonlar. İlk defa Apple firması, aynı anda iki telefonu sürüyordu piyasaya. Birisi ilk 64 bit işlemcili akıllı telefon olma özelliğini taşıyordu. Aynı zamanda parmak izi güvenliğiyle, tercih noktasında iştah kabartıyordu.

Ancak iştahımız kabardı kabarmasına da, bu son haberle hiçbir güvenlik sisteminin aşılmaz olmadığı kanaati bende uyandı. Akıl akıldan üstündür derler ya, işte o hesap. Maalesef Apple firmasının, hacklenemez dediği, parmak izi güvenlik sistemi hacklendi. Bu parmak izi güvenlik sistemi hakkında da, dedikodular olmadı değil. Kesik parmak dedikodusu en popüleriydi. Şimdi ise bu hacklenme mevzusu, çok popüler oldu. Daha birkaç gün oldu piyasaya çıkalı ama kısa sürede açığı tespit edilip hecklendi. Alman araştırma grubu, bu hackleme işlemi yapanlar. Grup evvela bir camın arkasından kullanıcının parmak izini yüksek kalitede çekiyor. Sonrasında ise, herkesin kolayca erieceği malzemeleri kullanarak, iPhone 5S’in hacklenmesine geçilebiliyor.

S

Bu işin en zor kısmı ne biliyor musunuz? Yüksek çözünürlüğe sahip, parmak izi fotoğrafı çekmek. Bunu yaptığınız takdirde iş, çok kolay gerçekleşiyor. Çekilen parmak izi görüntüsü ters çevriliyor. Sonra ise, saydam bir kağıda, 1.200 dpi çözünürlüğünde kalın toner şeklinde basılıyor. İş çok basit bir hal alıyor ve tutkal saydam kağıt üzerinde dağılıyor ve kuruyor. Kuruduktan sonra biraz nemlenmesi için üfleniyor ve bu şekilde iPhone 5S’in parmak izi okuyucusuna gösteriliyor. Böylece sistem kendisini sizlere bırakıyor.

İşte böylece çok güvenilir bir sistem olarak addedilen Apple firmasının iPhone 5S akıllı telefonunda ki ID touch sensörü, aşılmış oluyor. Birisinin sizin parmak izinizi kaliteli bir şekilde çekmesi yeterli oluyor. Bundan sonrası kısa bir işlemden geçiyor. Sonrasında ise parmak izi güvenlik sistemi, def edilmiş oluyor. Şimdi bu güvenlik sistemi bir kere aşıldığı zaman daha değiştirme imkanı da yok. Çünkü parmak izi tektir. Ama bir pasaport açığa çıkarıldığında onu değiştirme imkanı var. Yani sanki bana geleneksel yöntem daha güvenli geldi gibi. Ama yok parmak izimizi kim nereden çekecek ki bizim.