Oyun bağımlılığı akıl hastalığı sayılır mı?

oyun bağımlılığı

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemde teknoloji ve oyun gündemini en çok meşgul eden konulardan birisi de Dünya Sağlık Örgütü’nün oyunlar hakkındaki son kararı. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yapılan son açıklamada oyun bağımlılığı hakkında önemli kararlar dile getirildi. Dünya Sağlık Örgütü, oyun bağımlılığının akıl hastalıkları kategorisinde değerlendirilebileceğini açıkladı.

Oyun bağımlılığı gerçekten hastalık mı?

Elbette öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kararı neye dayanarak verdi? WHO Akıl Sağlığı Departmanı’ndan Vladimir Poznyak konu ile ilgili bazı söylemlerde bulundu. Fakat bu söylemlere geçmeden önce, oyun bağımlılığının hastalık sayılması olayına biraz daha açıklık getirelim.

Dünya Sağlık Örgütü’nün rasgele olarak düzenlediği bir teşhis klavuzu mevcut. Bu kılavuz öyle sürekli güncellenen bir yapıya sahip değil. Son olarak 1990 yılında düzenlenen bu kılavuzun, 2018 itibari ile tekrardan güncelleneceği belirtildi. 2018’de tekrardan güncellenecek olan Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması kılavuzuna yüzlerce hastalık girecek. Fakat bu hastalıklardan şimdilik bizi ilgilendireni, oyun bağımlılığı. Peki bağımlılık gerçekten hastalık mı?