Otonom sürüş özelliği gerçek sürücülere yakın olacak

Otonom sürüş teknolojileri

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan otonom sürüş özelliği giderek gerçek sürücülere yaklaşıyor. İşte bu özellik ile ilgili detaylar.

Tesla başta olmak üzere otomotiv sektörü otonom sürüş özelliği ile ilgili derin araştırmalar yürütüyor. Yapay zeka teknolojisinin ve makine öğrenimi gibi yöntemlerin kullanılması bu özelliği büyük ölçüde etkiliyor. Uzmanlar yaptıkları çalışmalarla birlikte adeta gerçek sürücüler gibi araç kullanan otonom sürüş sistemleri geliştiriyor.

Kendiliğinden sürüş sistemini kullanacak sürücüler için en büyük sorun hiç şüphesiz rotalardır. Kimi zaman adeta bir fiyaskoya dönüşen adres tarifi kullanıcıları çileden çıkarabiliyor. Ancak yeni geliştirilen bir sistem sayesinde artık bu çok kolay.

otonom sürüş özelliği yeni 2

Otomotiv sektörünün gelişmesi için araçların kendiliğinden bir rota belirleyip bu doğrultuda ilerlemesi gerekiyor. Otonom sürüşler ile ilgili araştırmalar yürüten Kayvan Majd, “Tüm bu rota izleme görevinin otonom aracın ‘beyni’ dediğimiz şeyde yapılması gerekiyor. Yaptığımız çalışmada rota planlamasıyla elde edilmesi zor bir hedef belirledik: Kendi kendine giden sürücüsüz bir otomobildeki yolcu aracı sanki gerçek bir insan sürüyormuş gibi hissetmeli” ifadelerine yer verdi.

Apple sesli komut sistemi otomobillere yön verecek

Yapılan açıklamalardan da görüldüğü kadarıyla, rota planlamasının yapılması otonom kullanımlar için en önemli problem. Muhtemelen kısa bir süre içerisinde araştırmacılar çok daha işlevsel sonuçlara ulaşacaktır. Sizce otonom sürüş sistemi şu an için trafiğe uygun mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.