Otomobil alım gücü rekor düzeyde düştü: Yeni rapor açıklandı

Araç kiralama hizmetleri İkinci el

Otomobil alım gücü rekor seviyelere kadar geriledi. Yeni bir rapor konu ile ilgili her şeyi net bir şekilde açıklıyor. İşte konuyla alakalı merak edilenler.

Danışmanlık şirketleri otomobil alım gücü ile ilgili yeni bir analiz paylaştı. Bu analize bakıldığında sıfır araç sahibi olmanın oldukça zorlaştığı görülüyor. Türkiye’de sıfır otomobil satışlarına dair yayınlanan rapor umutsuzluk yarattı. Çip krizi ile birlikte döviz kurunun yükselmesi alım gücünü büyük oranda azalttı.

Rapora ayrıntılı olarak bakıldığında karşılaştırma yapıldığı görülüyor. Sıfır araç satın alma oranının geçen yıla kıyasla yüzde 40 seviyesinde gerilediği görülüyor. Böylece bu tür otomobilleri almak eskisine göre en az yüzde 40 zorlaştı.

Otomobil alım gücü giderek geriliyor

Türkiye’de böylesine bir tedarik probleminin yaşanmasının en önemli nedeni çip krizi oldu. Bu kriz ile birlikte araç bulmak zorlaştı. Böylece sıfır otomobil almak isteyenler eskisinden çok daha fazla harcama yapmak zorunda kaldı. Şirketlerin üretimi durdurması yine çip krizi ile yakından ilgili.

Otomobil alım gücü

Türkiye’de yaşayan vatandaşların 275 farklı otomobil satın alabilmesi gerekiyor. Fakat mevcut ekonomik sorunlar nedeniyle sadece 10 model alınabiliyor. Yani bir vatandaş araç almak isterse sadece 10 modele parası yetebiliyor. Bu durum otomobil sahibi olmak isteyenlerde umutsuzluk yaratıyor. Otomobil alım gücü rekor düzeyde gerilerken Honda gibi markalar üretim yerlerini Tayland’a taşıyor.

Otomobil bayilerinde araç kalmadı: Çip krizi büyük boyutlara ulaştı

Honda markasının Türkiye değil de başka bir ülkede üretim yapacak olması yine sıfır araç alım gücünü etkiledi. 2022 yılında da benzer bir alım gücü düşüşü bekleniyor. Peki sizce Türkiye’deki vatandaşlar rahatlıkla otomobil alabilir mi? Konuyla ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.