Otomobilde ÖTV indirimi 30 Haziran’a kadar uzatıldı!

otomobilde ötv indirimi

#İŞBİRLİĞİ

Normalde 31 Mart’ta sona erecek olan otomobilde ÖTV indirimi, hükümetin aldığı kararla 30 Haziran’a kadar uzatıldı. İşte konu hakkındaki detaylar.

Malum, 2018 Ağustos’unda döviz kurlarının hızlı bir şekilde artması, en çok otomobil sektörünü etkilemişti. Kurlar artınca otomobil fiyatları da aynı oranda artış gösterdi. Kur artışından sonra faizlerin de adeta uçuşa geçmesi, sıfır otomobil pazarında muazzam bir daralmaya neden oldu.

Otomobil fiyatlarının ve faizlerin artması, sektörün adeta durma noktasına gelmesine neden oldu. Satışları arttırmak için harekete geçen hükümet, ilk olarak ÖTV oranlarını değiştirdi. Yani motor hacmine göre alınan ÖTV oranlarında değişikliğe gidildi. Böylece ufak motorlu otomobillerin fiyatında 1 – 2 bin TL’lik bir ucuzlama gerçekleşti.

Bu yeterli olmayınca bu sefer hurda teşvik indirimi isminde 10.000TL’ye varan bir indirim paketi sunuldu. Böylece alıcılar 1000 – 2000TL’ye aldıkları hurdalar sayesinde 10.000TL’ye varan indirimlerden yararlanabiliyorlardı.

Fakat bu da otomobil sektöründe istenilen canlanma etkisini yaratmadı. Sektördeki daralanın devam etmesi üzerine hükümet otomobilde ÖTV indirimi kozunu sahaya sürdü. Böylece otomobil fiyatlarında 20.000 – 30.000 TL’ye varan indirimler gerçekleşti. Seçtiğiniz modele göre bu indirim çok daha yukarılara çıkabiliyordu.

otomobilde ötv indirimi 3

Otomobilde ÖTV indirimi bir kez daha uzatıldı

Hükümetin açıkladığı otomobilde ÖTV indirimi normal şartlarda 31 Aralık’ta sona erecekti. Fakat sektörden gelen talep doğrultusunda indirim kampanyası 31 Mart’a kadar uzatılmıştı.

İndirime rağmen faiz oranlarında düşme olmayınca sıfır otomobil sektörü istenilen seviyelere gelemedi. 31 Mart’ta sona erecek olan kampanya sonrasında sektörün durma noktasına geleceği yetkili ağızlar tarafından net bir şekilde ifade ediliyordu.

Nitekim hükümet doğru bir kararla otomobilde ÖTV indirimi kampanyasını 30 Haziran’a kadar uzattığını açıkladı.

Bizlerde daha önce yayınladığımız yazıda ÖTV indiriminin bir kez daha uzatılacağı tahmininde bulunmuştuk. Dilerseniz bu yazımıza aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

Otomobilde ÖTV indirimi bir kez daha uzatılacak mı?

otomobilde ötv indirimi 2

Ek kampanyalarla desteklenecek

Peki otomobil sektörünün canlanması için gerekli olan şey ne? Açık konuşmak gerekirse, günümüzde pek çok kişinin 150.000 – 200.000 TL peşin ödeme yaparak otomobil alacak durumu yok.

Genel olarak alıcılar yüzde 15 – 20 civarında peşin ödeme yapıp, geri kalan tutarı ise 3 – 4 yıllık dönemlerde ödemeyi seçiyorlar. Yani otomobil alırken kredi kullanmayı tercih ediyorlar.

Dolayısıyla ÖTV indirimine rağmen kredi faizlerinin yüksek olması bu sektörün önündeki en büyük engel diyebiliriz.

Peki satışların artması için ne yapılması gerekiyor? Malum hali hazırda bazı satıcılar yüzde 0, bazı satıcılar ise yüzde 0.99 faiz oranıyla kendi bünyelerinde uygun faizli krediler çıkartıyorlar.

Fakat bu kredilerin süresinin 12 ayla kısıtlı olması alıcıları fazlasıyla zorluyor. Yani sıfır otomobil için çektiğiniz kredinin aylık ödemeleri neredeyse 8.000 – 10.000 TL’ye geliyor. Haliyle bu da alıcıları zorlayan bir unsur.

otomobilde ötv indirimi 1

Kredi faizleri mutlaka düşürülmeli

Peki sektörünün önünün açılması için gereken ne? Açık konuşmak gerekirse kredi faizleri düşürülmeden, otomobil sektöründe yaşanan bu daralmanın giderilmesi biraz zor görünüyor. Çünkü düşürülmüş fiyatlara rağmen bom boş otomobiller bile 70.000 TL’lik etiketlerle satışa sunuluyor.

Hele ki tercihiniz Volkswagen, Ford, Opel, Seat gibi batı kökenli markalar olursa 90.000TL’nin altına otomobil bulamıyorsunuz. Böyle bir otomobil için kredi çektiğinizde geri ödemeniz gereken tutarla otomobilin size maliyeti 150.000 ile 200.000 TL arasına geliyor.

İşte tam olarak da bu sebepten ötürü, kredi faizleri düşürülmeden ya da üreticilerin kendi bünyesindeki kredilerin süresi uzatılmadan sektörün bu daralmadan kurtulması pek de kolay olmayacak.