5G Türkiye’ye ne zaman gelecek?

5G türkiyeye ne zaman gelecek 3

#İŞBİRLİĞİ

Malum, şu aralar tüm dünya 5G teknolojisine odaklanmış durumda. Peki bu teknoloji ülkemizde ne zaman gelecek? İşte 5G Türkiye’ye ne zaman gelecek sorusunun yanıtı.

Teknoloji gündemini az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere 5G üzerine ilk testeler 2018’de yapılmaya başlanmıştı. Aslında 2018 öncesinde de pek çok şirket kendi bünyesinde 5G üzerine testler yapıyordu. Lakin 2018 ile birlikte bu testler global ölçekte gerçekleşmeye başladı.

Eğer büyük bir aksilik olmazsa 2019’un ikinci yarısından itibaren bazı ülkeler 5G’ye resmen geçmiş olacaklar. Fakat bu hemen öyle birden bire gerçekleşmeyecek. Adım adım, ilçe ilçe, şehir şehir 5G’ye geçilecek.

Yani operatörler bu hizmeti öncelikli olarak belli başlı bölgelerde verecekler. Sonrasında ise tüm ülke genelinde 5G servisleri kullanıma sunulmuş olacak. Peki 5G’yi kullanmaya başlayacak olan ilk ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor mu? Bizi asıl ilgilendiren soru bu.

5G türkiyeye ne zaman gelecek 1

5G destekli cihaz sayısı artıyor

5G Türkiye’ye ne zaman gelecek sorusunu yanıtlamadan önce, 5G destekli akıllı telefonlardan da biraz bahsedelim. Malum, son dönemde 5G destekli olarak duyurulan model sayısında önemli bir artış yaşandı. Fakat yinede üreticiler tam anlamıyla 5G’ye geçmiş değiller.

Son duyurulan modellere baktığımızda genelinin 4G destekli olduğunu görüyoruz. 5G için duyurulan modeller ise genelde özel bir versiyon halinde karşımıza çıkıyor. Peki neden? Aslında bu sorunun yanıtı son derece basit. 5G şu anda çok yeni bir teknoloji. Doğal olarak yeni olduğu için de hayli pahalı.

Üreticiler 5G modemlerinin maliyetini ister istemez akıllı telefon fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla 5G destekli telefonlar, 4G destekli modellere göre hayli pahalı oluyor. O yüzden kullanıcılar genel olarak 5G yerine 4G destekli modellere yöneliyorlar.

Kısaca özetlemek gerekirse, 5G teknolojisine geçmek için yeterli şartların sağlanmasından ziyade, kullanıcıların da kesenin ağzını biraz açmaları gerekiyor.

5G türkiyeye ne zaman gelecek 2

5G Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Şimdi gelelim asıl konumuza. Yani 5G Türkiye’ye ne zaman gelecek sorusunun yanıtına. Malum, az önce de belirttiğimiz üzere 2019 itibariyle bazı ülkeler 5G teknolojisini kullanmaya başlayacaklar. Fakat bu teknolojinin ülke geneline yayılması, en iyi ihtimalle bile 2 – 3 seneyi bulacaktır.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan geçtiğimiz yıl Mart ayında Mobil Dünya Kongresi’nde konu ile ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Sayan;

“Barcelona’ya geldik, hemen hemen bütün şirketler 5G ile ilgili deneyimlerini sunuyor. Biz de özellikle cumhurbaşkanımızın gösterdiği vizyon çerçevesinde 2023‘te kendi milli şebekesiyle 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olmak üzere bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bugün bütün bağlantılarımızı kuruyoruz, operatörlerimize neler yapmaları gerektiği gösteriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’de 5G koordinasyon kurulu BTK bünyesinde oluşturuldu. BTK’nın Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone‘la birlikte kurmuş olduğu 5G vadisi çalışmalarını sürdürüyor. 5G ile ilgili ilk testlerin bizim kendi mühendislerimiz, kendi operatörlerimizce yapılacağı “Test Path” de Mart ayı sonunda faaliyete geçmiş olacak. Mart ayında, Ankara‘da 5G vadisinde 5G ekipmanları test ediliyor olacak. 5G’ye bakacak olursak, özellikle bir önceki Barcelona seyahatiyle GSMA, bu işin merkezi. GSMA toplantılarında 5G’nin sanılandan daha önce geleceği ortaya çıkmış durumda. Artık standartlaşmayı bile beklemeden, 5G ile ilgili ilk uygulamalar yapılıyor olacak. Biz 4.5G frekans ihalesinde dedik ki, teknoloji nötr bir frekans ihalesi yapıyoruz. Yeni teknolojiler herhangi bir ihaleye gerek kalmaksızın kullanılıyor olacak. 5G’yi de, İnşallah en kısa sürede ülkemize getireceğiz ve şunu söyleyebilirim, ilk kullanan ülkelerden biri olacağız.” demişti.

5G türkiyeye ne zaman gelecek

Kısaca özetlememiz gerekirse, Türkiye’de 5G için ön görülen tarih 2023. Elbette bu tarih bazı teknik nedenlerden ötürü sarkma da gösterebilir.

Açık konuşmak gerekirse, şimdi ya da 2020’de 5G’ye geçmenin bizim için pek bir avantajı olmayacaktır. Çünkü 5G’li modellerin sayısı şu anda çok az. Az olmasından ziyade fiyatlar da hayli üst seviyelerde.

2023’e kadar 5G’li cihaz sayısının artacağını ve fiyatların düşeceğini varsayabiliriz. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.