Otomobil üretimi de ihracatı da azaldı, peki bu ne manaya geliyor?

Otomobillerde ÖTV fiyatları

Sıfır otomobil fiyatlarının art arda rekor kırdığı şu günlerde, bir kötü haberde sektörün kalbinden yani doğrudan fabrikalardan geldi.

Otomobil üretimi de ihracatı da azaldı, peki bu ne manaya geliyor? Ülkemiz ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Bir taraftan döviz kuru tırmanırken bir taraftansa hortlayan enflasyon canavarı vatandaşın canını günden güne daha fazla sıkıyor. Ancak herhalde fiyat konusunda en çok dikkat çeken malların başında sıfır otomobiller geliyor olabilir. Öyle ki her ay düzenli olarak 15’er 20’şer bin lira şeklinde en az 1 zammı garanti olan sektör, bazen bununla yetinmeyip ikinci hatta üçüncü zammı yapan markalara bile ev sahipliği yapıyor.

Tesla otomobillerinde kritik güvenlik hatası!

İşte bu durumun en önemli çözümü olarak otomobil arzının artması gösterilirken, sektörün kalbi olan üretim hanelerden gelen haberler hiç de iç açıcı değil. Otomobil Sanayii Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak-Temmuz aylarını kapsayan dönemde otomobil üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4 oranında azaldı ve 434.190 adetle sınırlı kaldı. Üstelik geçtiğimiz yılın aynı döneminin pandeminin en yoğun yaşandığı ayları kapsadığı düşünüldüğünde, bu verinin üretim anlamında hiç de umut saçmadığını söylememiz gerekiyor.

Ford elektrikli otomobil

Otomobil üretimi de ihracatı da azaldı, peki bu ne manaya geliyor?

Üretimin azalmasına bağlı olarak ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan otomobil ihracatı da aynı dönemde %8 gerileme gösterdi ve 298.333 adet olarak gerçekleşti. Bununla birlikte döviz kurunun yükselmesine bağlı olarak Euro bazlı gelirlerde ise çok önemli oranlarda artışlar yaşandığını da söyleyelim.

Tesla üçüncü çeyrekte 241.300 otomobil sattı!

Son olarak düşüşün yalnızca otomobil kategorisinde yaşandığını bunun yanında ağır ticari araçların, kamyonların, otomobis-midibüs grubunun ve traktörlerin hem üretimlerinin hem de gelir tutarlarının artış gösterdiğini de belirtelim.

The Last of Us dizisinden ilk video geldi