Otomobil üreticileri yakıt tüketimi konusunda kullanıcıları kandırıyor mu?

yakıt tüketimi

Geçtiğimiz günlerde International Council on Clean Transportation (ICCT) yani Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi yeni otomobillerin yakıt tüketim ve CO2 emisyon değerleri hakkında çarpıcı bir rapor yayınladı. İşte detaylar.

ICCT, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir sivil toplum kuruluşu. 2015 yılında Volkswagen’in karıştığı dieselgate emisyon skandalını ABD’de ortaya çıkaran bu kuruluşun zaman zaman yaptığı teknik ve bilimsel analizler dikkate değer nitelikte. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’daki yeni otomobillerin yakıt tüketim ve CO2 emisyon değerlerini inceleyen ICCT, yayınladığı raporda oldukça ilginç sonuçlara yer verdi.

Raporda göre Avrupa’daki yeni otomobiller için üretici tarafından belirtilen ortalama yakıt tüketim verileri ve CO2 emisyon değerleri ile gerçekteki durum oldukça farklı.

Avrupa’daki yeni otomobiller 1980 yılından bu yana Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü (NEDC) standartlarına göre test ediliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse pratik olamayan bu test sonuçları gerçekçi sürüş profillerini hiç iyi yansıtmıyor.

Avrupa’daki yeni otomobillerin yakıt tüketimi üreticiler tarafından belirtilenden tam %42 fazla!

Testlerden elde edilen ile gerçek kullanımdan elde edilen veriler arasında çok fark var. ICCT, daha önce bu analizi 2013 yılında yapmıştı. Yani dieselgate skandalından önce. O dönemde aradaki fark %25 civarındaydı. Yani yeni otomobiller her ne kadar yakıt tasarruflu ve çevre dostu olarak lanse edilseler de durum biraz farklı.

Tabii kullanıcıları yanıltan bu durumun sonu geldi. 1 Eylül itibariyle yürürlüğe giren Küresel Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü (WLTP) ile kullanıcılar daha gerçekçi sürüş profillerine dayanan ve sonuçları daha şeffaf olan testlere göre hareket edebilecekler.

Ancak bu yanlışlığın bir de vergi boyutu var. Çünkü aracın motor hacmi, yaşı, cinsi ve sürücü tipi gibi etkenlerin yanı sıra yakıt tüketimi ve buna bağlı olarak CO2 emisyon değerleri de vergi miktarına etki eden diğer etkenlerden. Bu nedenle Avrupa’daki kullanıcılar, araç vergilerinin yükselme ihtimalinden dolayı biraz endişeli. Ancak endişeye gerek yok. Çünkü bu durumdan kullanıcılar değil üreticiler sorumlu.

NEDC standartlarına göre test edilen ve 1 Eylül 2018 tarihinden önce kayıt edilen tüm otomobillerin vergileri için mevcut yakıt tüketim ve CO2 emisyon verileri baz alınacak. Yani uygulanan vergiler aynen geçerli olacak ve artmayacak. 1 Eylül 2018’den sonra WLTP standartlarına göre test edilen yeni otomobiller içinse yüksek vergi politikları uygulanacak.

Tabii bu durum şimdilik Avrupa için geçerli. Ülkemizde, ICCT analiz sonuçlarına göre ortaya çıkan % 42’lik sapma dikkate alınıp yeni otomobillerde vergi artışına gidilir mi bilinmez. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Volkswagen Group, Küresel Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü’nde sınıfta kaldı!

yakıt tüketimi