Otomobil stokçuluğu yapanlara ceza yağıyor: Çok sert cezalar verilecek

İkinci el otomobil fiyatları

Otomobil stokçuluğu yapanlara ceza üstüne ceza geliyor. Son dönemlerde yaşanan bazı gelişmeler stokçuluk yapanlara karşı harekete geçildiğini gösteriyor. Hadi gelin konu ile ilgili merak edilen ayrıntılara birlikte göz bakalım.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte otomobil stokçuluğu yapanlara ceza kesileceği iyice netleşti. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı bazı açıklamalar yapmıştı. Otomobil konusunda stokçuluk yapanların çok ağır bedel ödeyeceğini ifade etti. Hatta onların mallarına el konulacağını ve cezaların artırılacağını belirtti.

İzmir’de yaşanan bir olay tam da bunun üzerine gerçekleşti. Haksız fiyat değerlendirme kurulu İzmir’de bulunan bir otomotiv bayisi üzerinden harekete geçti. Yapılan çalışmalar sonucunda otomobil stokçuluğu yapıldığı tespit edildi. Otomotiv bayisi çok fazla araç alıp bunları bir kenarda biriktiriyordu. Muhtemelen birkaç ay içerisinde çok daha pahalı fiyatlarla satacağını tahmin ediyordu.

Otomobil stokçuluğu yapanlara ceza

Haksız fiyat değerlendirme kurulu İzmir’de yer alan bu otomotiv bayisine 545 bin 550 TL ceza kesti. Normal şartlarda kesilebilecek en üst sınır zaten bu rakam. Eğer daha yüksek bir rakam olsaydı muhtemelen bu otomotiv bayisine çok daha üst miktarda para cezası kesilecekti.

Otomobil stokçuluğu yapanlara ceza

Türkiye’de ne yazık ki bazı otomotiv bayileri stok yapmaya çalışıyor. Mesela 2021 yılının ortalarında 350 bin TL’ye alınabilen bir Honda Civic aracı şu sıralar 450 bin TL üzerinden değerlendiriliyor. Yani sadece birkaç ay içerisinde 100 bin TL zam geldi. Bu durum bazı otomotiv bayilerinin adeta iştahını kabartıyor. Sadece birkaç ay içerisinde binlerce lira kar elde etmek onlar için kolay para olarak görülüyor.

Türkiye otomobil satışında artış yaşadı: Otomobiller yabancılara satılıyor

Otomobil stokçuluğu yapanlara ceza yağmaya devam edecek gibi görünüyor. Arz-talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışları ve kurallı serbest piyasaya bozucu faaliyetler için cezaların artırılacağı ifade ediliyor. Peki siz yaşanan bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?