Türkiye otomobil satışında artış yaşadı: Otomobiller yabancılara satılıyor

Araç kiralama hizmetleri İkinci el

Türkiye otomobil satışında artış yaşıyor. Ancak bu artışın daha çok yabancılara yönelik yapılan satımlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Hadi gelin merak edilen ayrıntılara birlikte bakalım.

Son dönemlerde ekonomik problemler ile boğuşan Türkiye otomobil satışında artış yaşıyor. Özellikle 2021 yılının ilk aylarında ciddi bir satış gerçekleşti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından elde edilen bilgilere bakılırsa Türkiye’de otomotiv sektörü Kasım ayında yüzde 6 oranında geriledi.

Türkiye’nin en büyük ihracat kaynaklarından bir tanesi olan otomotiv sektörü 2021 yılının tamamı değerlendirildiğinde yüzde 16 civarında bir artış var. Yani dışarıya araç ihraç etmemize rağmen ülke içerisinde araç satamadık. Bu durum Türkiye’de vatandaşların alım gücü düşerken yurtdışına satımın arttığını gösteriyor.

Türkiye otomobil satışında artış kaydetti

Türkiye’nin otomotiv aylık ihracat oranı 2,5 milyar dolar düzeyinde. Otomotiv sektörü Türkiye’nin ihracatında lider sektör olarak ön plana çıkıyor. En fazla ihracat yapılan ülke ise Almanya. Geçen sene ile kıyaslandığında Almanya’ya yüzde 9 oranında daha fazla araç ihraç edildi.

Türkiye otomobil satışında artış

Türkiye’nin otomotiv ihracatında en fazla paya sahip olan bir diğer ülke ise Mısır oldu. Yaklaşık olarak yüzde 47 oranında daha fazla satım gerçekleşti. ABD, Birleşik Krallık, Rusya ve Polonya gibi ülkelere ihracat otomotiv sektöründe artık daha fazla yapılıyor. Bunların bir kısmını ise tedarik endüstrisi oluşturuyor.

WhatsApp mesajlarınız güvende değil: Uygulamaya erişebiliyorlar

Türkiye otomobil satışında artış ihracat kaynaklı olarak gerçekleşiyor. Ancak vatandaşın otomobil alma gücü her geçen ay daha da azalıyor. Bunun yeni ekonomi modeli ile ilgili olduğu tahmin ediliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.