En çok onlardan nefret ediyoruz!

3331

İnternetteki linç kültürü şu an teknoloji devleri kurucuları için zirve yapmış durumda. Amazon kurucusu Jeff Bezos, Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk, Microsoft kurucusu Bill Gates ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg en çok nefret edilen ünlülerden.

teknoloji devleri kurucuları

Nefretin ne derecede olduğunu anlatmak gerekirse öncelikle Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un, kardeşi ile beraber havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin ile 20 Temmuz’da uzaya çıkacağını duyurmasının ardından, Bezos’un dünyaya dönmesini istemeyenlerin internette ‘Dünyaya dönmesin’ diyerek imza kampanyası başlatmasını örnek olarak gösterebiliriz. Sadece bu değil, kendisi ile ilgili her haberde yorumlarda nefret söylemlerini görebiliyoruz. Özellikle Amazon çalışanlarının kötü çalışma koşulları ve küçük işletmeleri bir nevi iflasa zorlaması bu nefretin çıkış sebebi olarak gözüküyor. Jeff Bezos’un dünyaya dönmemesi için 200 binden fazla imza toplanmış durumda.

teknoloji devleri kurucuları

Elon Musk ise ilk ismini duyurmaya başlandığında takdir edilen, örnek gösterilen, başarılı bir girişimci olarak tanıtılırken daha sonra hem aşk hayatı hem de özellikle kripto para piyasasında kendi çıkarları doğrultusunda attığı tweet’ler ile dengeleri alt üst etmesi ile nefretleri üzerine topladı. Musk’ın piyasayı manipüle etmesi birçok kişiyi en azından küçük yatırımcıların batmasına sebep oldu.

bill gates

Diğer tarafta Bill Gates, tüm bu liderlerin aksine başlarda daha insancıl, çevre sorunları ve mütevazi yaşamı ile takdir ediliyordu. Ancak sonradan çıkan haberler ile bu durumun pek de öle olmadığını gösterdi. Eşi ile ayrılmasının ardından çok ciddi iddialar ortaya atıldı. Eski çalışanlar Bill Gates’i iş yeri zorbası ve kadın avcısı olarak nitelendirdi. Bir dönemler striptiz kulüplerin müdavimi olarak tanımlanan Bill Gates’in birçok kadın çalışana yemek teklifinde bulunduğu iddia edildi.  Bir yönetici “Bill için görüşme bağırma bahanesiydi. Bu nedenle onunla görüşmelerden kaçınırdım” dedi. Bill Gates’in uzun süredir eşini aldattığı, farklı kadınlarla yemeğe çıkarken otomobil değiştirdiği öne sürüldü.

Mark Zuckerberg TikTok hesabı

Bir diğer isim genç lider Mark Zuckerberg. Mark Zuckerberg geçmişte hem genç olması hem bir başarı hikayesine sahip olması onu bir örnek insan yapıyordu. Sosyal Ağ filmi ile büyük hayran kitlesi kazanan Mark Zuckerberg daha sonra özellikle insanların özel hayatını istediği zaman kullanabilen ve Facebook-Whatsapp gibi platformlar aracılığı ile insanların tüm özel bilgilerini sakladığı ortaya çıkmıştı. ve şimdi Facebook  bilgi satışı ve veri gizliliği gibi konular nedeniyle eleştirilerin odağında. Ayrıca ABD’de Donald Trump’ın kazandığı seçim sonrasında patlak veren skandallar, Facebook’un güvenilirliği konusunda tüm dünyada ciddi bir rahatsızlığa neden oldu.

Tüm bu nefrete rağmen teknoloji devleri kurucuları dünyanın en zengin insanları olduğunu hatırlatalım. Sadece Bezos’un kişisel servetinin dünyadaki ülkelerin yüzde 75’inin milli hasılasından fazla olduğunu söyleyelim.

App Store yine tartışmaların odağında