App Store yine tartışmaların odağında

Margrethe Vestager

Apple’ın uygulama mağazası App Store yine tartışmaların odağında. Şirket kullanıcılarını sadece App Store’daki uygulamaları kullanmasına izin verirken bu haksız rekabet konusunda tartışmalara da neden oluyor.

App Store hakkında devam eden antitröst tartışmalarında Apple, kullanıcıların appsApp Store‌ dışında uygulama yüklemesine izin verilmesinin olumsuz gizlilik sonuçları olacağını savunurken Avrupa Birliği dijital rekabet müdürü Margrethe Vestager bugün Apple’ın rekabeti sınırlamak için gizlilik bahaneleri kullanmaması gerektiğini söyledi.

Reuters ile yaptığı röportajda Vestager, mahremiyet ve güvenliğin “son derece önemli” olduğunu söyledi, ancak müşterilerin bir uygulamayı kendi istekleri ile yüklerken güvenlikten ödün vereceklerine inanmıyor.

App Store yine tartışmaların odağında

Reuters’e göre Vestager, “Gizlilik ve güvenliğin herkes için çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. “Burada önemli olan, elbette, bunun rekabete karşı bir kalkan olmaması, çünkü bence müşteriler başka bir uygulama mağazası kullanırlarsa veya diğer mağazalardan uygulama yüklerlerse ne güvenlikten ne de gizlilikten vazgeçmeyecekler.”

Vestager değişiklikleri memnuniyetle karşıladığını söylese de, diğer AB ülkeleri ve milletvekilleri, herhangi bir şey yasalaşmadan önce tartmak zorunda kalacaklar. Reuters’e verdiği demeçte, “Buna çözüm bulmanın mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Vestager, Apple’ın iPhone ve iPad kullanıcılarının üçüncü taraf App Store’lardan veya internetten uygulama indirmesine izin vermesini gerektiren Avrupa’daki Dijital Piyasalar Yasası üzerinde çalışıyor. Apple CEO’su Tim Cook Haziran ayında yaptığı açıklamada, uygulamaların yandan yüklenmesiyle ilgili önerilen kuralların “iPhone”un güvenliğini ve “App Store”da yerleşik olan gizlilik girişimlerini yok edeceğini söyledi.

DMA konusunda Vestager, değişikliklere açık olduğunu ve “çözüm bulmanın” mümkün olduğuna inandığını, ancak Apple’ın alternatif uygulama mağazalarına veya diğer yükleme uygulamalarına karşı yoğun bir şekilde savaşmaya devam edeceğini söyledi.

OxygenOS ile Oppo’nun ColorOS’u birleştirildi