Neuralink’in insanlarda test edilmesine izin verilmedi

Neuralink

Elon Musk’ın beyin çipi projesi Neuralink, ciddi bir engele takıldı. Bu çiplerin insanların üzerinde test edilmesine izin çıkmadı.

Çılgın projelerine her geçen gün bir yenisini daha ekleyerek deli ile dahi arasındaki o ince çizgide yürümeye devam eden Elon Musk, özellikle Twitter’ı satın aldıktan sonra hepten tartışmalı bir figüre dönüşmüş durumda. Özellikle ABD’de şu anda hükumeti olan Demokrat Parti’nin kitlesi Musk’a karşı epey mesafeli yaklaşıyor. Bu da Musk’ın projelerini hayata geçirmesini eskisinden daha zorlu hale getirmiş durumda. Çünkü Musk’ın pek çok projesi devlet onayına muhtaç. Bu onay verilmediği takdirde Musk’ın bu projeleri hayata geçirmesi de imkansız oluyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri de Neuralink projesi.

Musk önderliğinde yürütülen Neuralink projesi, insan beynine bir çip entegre edilmesi suretiyle bilişsel bazı işlevlerin geri getirilmesini amaçlıyor. İlk aşamada felç ya da körlük gibi durumlara yardımcı olacak şekilde tasarlanan bu teknolojinin, ileride insanların bilişsel kapasitelerine genişletecek bir araca dönüşebileceği de konuşuluyor. Ancak tüm bunların gerçekleşmesi için öncelikle projenin başarılı olarak test edilip sağlık kurullarından izin alması gerekiyor. Gelen son haberlere bakılırsa bu hiç de kolay olmayacak.

Neuralink federal soruşturma altında

Reuters tarafından ortaya çıkarılan bilgiler, Neuralink’in beyin çipini insanlar üzerinde test etmek için FDA’e, yani Amerika’da sağlık testlerinin denetiminden sorumlu olan kuruma geçtiğimiz yıl başvuru yaptığını, ancak bu başvurunun reddedildiğini ortaya çıkardı. Oysa Musk yaptığı açıklamalarda çok yakında insanlı testlere başlayacaklarını söylüyordu.

Reuters tarafından ele geçirilen bilgilere göre FDA, insanlı testlere geçilmeden önce mutlaka düzeltilmesi gereken çok sayıda noktaya parmak bastı ve şirketten bunları düzeltmesini istedi. Bu istekler zamanla yerine getirilebilir belki ama Musk’ın istediği ve sözünü verdiği tarihte gerçekleşmesi imkansız görünüyor.

Hatırlarsanız kısa süre önce gelen haberler, bu testler sırasında çok sayıda hayvanın zarar gördüğünü ortaya çıkarmıştı. Projede bugüne kadar 1500 hayvanın öldüğü söyleniyor. Bu hayvanlardan kaçının beyinlerine çip takıldıktan sonra öldükleri bilinmiyor. Bu durum göz önüne alındığında FDA’in insanlı testlere izin vermemesi çok da şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olansa Musk’ın bunu gizlemiş olması.

Windows 11’in Bing AI özelliği beğenilmedi