NASA içinde SpaceX ile çalışılmasına karşı olanlar var

SpaceX projeleri

NASA’nın eski yöneticilerinden Lori Carver, NASA içinde SpaceX ile çalışılmasından rahatsız olan isimler olduğunu söyledi.

Bugün artık NASA’nın en önemli ortağı SpaceX haline gelmiş durumda. Elon Musk’ın şirketi tarafından geliştirilen roketler, NASA’nın uzay görevlerinde kullanmak için bir numaralı tercihi haline gelmiş durumda. NASA, Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin ve Boeing gibi farklı şirketlerle de roket anlaşmaları yapmış olsa da Amerikan uzay ajansı bu konuda en çok SpaceX’e bel bağlıyor. Ancak bu ortaklık NASA içinde herkes tarafından hoş karşılanmıyor. Hatta ortaya çıkan son bilgilere bakılırsa NASA içinde pek çok kişi bu ortaklıktan mutlu değil.

NASA, insanlı ay iniş projesini 2025'e itti

NASA içindeki bu durum, Lori Garver’ın kısa süre önce yayımlanan kitabı sayesinde ortaya çıktı. Eskiden NASA’nın iki numaralı yöneticisi olan Garver, yeni anı kitabında uzay ajansının içinde yaşananlar hakkında bilinmeyen pek çok bilgiyi okurlarla paylaşıyor. Elon Musk’ın şirketi ile NASA çalışanları arasındaki ilişkiye dair detaylar da Garver’ın kitabı sayesinde ortaya çıktı.

NASA’nın başındaki isim olan Bill Nelson ile sık sık tartışlarını söyleyen Garver, bu tartışmaların temelinde yatan sebebin SpaceX olduğunu söylüyor. Bu ortaklığa öncelik eden kişinin kendisi olduğunu söyleyen Garver, öncülük ettiği bu işbirliğinin ajans içinde gerilime sebep olduğunu belirtiyor. Garver’a göre özellikle Nelson, şu an aksini söylüyor olsa da Elon Musk’tan da şirketinden de pek haz etmiyordu. Garver, bir gün Elon Musk, NASA’ya yardım edebileceği konusunda açıklama yapınca Nelson’ın kendisin arayıp “Adamın Elon’u kontrol altına al!” dediğini anlatıyor.

Xiaomi 12 Ultra, 5 Temmuz’da geliyor