NASA başarılı bir proje daha gerçekleştirdi!

NASA başarılı bir proje daha gerçekleştirdi!

Bir dahaki sefere bir asteroit Dünya’yı tehdit ettiğinde, insanlığın gezegeni kurtarma şansı olabilir. Salı günü NASA, deneysel Çift Asteroid Yönlendirme Testinin Dimorphos’un yörüngesini başarıyla değiştirdiğini duyurdu. İşte tüm detaylar.

Ajans, iki haftalık veri toplama ve analizinin ardından, DART’ın etkisinin asteroidin ebeveyni Didymos etrafındaki yörüngesini 32 dakika kısalttığını duyurdu. 26 Eylül çarpışmasından önce NASA, DART’ın testi başarılı olarak adlandırmak için Dimorphos’un yörünge periyodunu 73 saniye veya daha fazla değiştirmesi gerektiğini tahmin etti. Uzay aracı, bu kriteri 25 kattan fazla aştı. Ajansın Yöneticisi Bill Nelson, uzay ajansının Salı günü düzenlediği basın toplantısında, “Dünyayı tehdit eden bir asteroid keşfedildiyse ve onu yeterince uzakta görebilirsek, bu teknik onu saptırmak için kullanılabilir” dedi. “NASA, gezegenin savunucusu olarak ciddi olduğumuzu kanıtladı. Bu, gezegen savunması ve tüm insanlık için bir dönüm noktasıdır ve NASA’nın olağanüstü ekibinin ve dünyanın dört bir yanından ortaklarının bağlılığını göstermektedir.” ifadeleri kullanıldı.

NASA başarılı bir proje daha gerçekleştirdi!

NASA, DART görevini Kasım 2021’de başlattı. Otomat büyüklüğündeki uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık 68 milyon mil uzakta Dimorphos ile yolları kesiştiğinde saatte yaklaşık 14.000 mil (22.530 kilometre) hızla seyahat ediyordu. DART’ın başarısı, bir asteroidin rotasını değiştirmek için bir uzay aracı kullanma stratejisinin, böyle bir uzay kayasının yeterince erken tespit edilmesi ve çok büyük olmaması koşuluyla gezegeni kurtarmak için işe yarayabileceğini kanıtlıyor.

Arzum Freshmix : Taze meyve ve sebze sularının tadını çıkarın