NASA atmosfer araştırmaları ile gündemde

NASA, uzayda şaşırtıcı bir buluşa imza attı

Uçak jet motoru tasarımlarını geliştirmek ve havacılık güvenliğini desteklemek amacıyla NASA, DC-8 hava laboratuvarı aracılığıyla yüksek irtifalarda buz kristallerinin oluşumunu inceliyor.

NASA atmosfer araştırmaları ile gündemde. Çalışma, NASA’nın Yüksek Buzlu Su İçeriği (HIWC) araştırma faaliyetinin bir parçası. Araştırmacılar ekibi, buz kristallerinin uçak motorlarının performansını nasıl etkilediğini anlamak için büyük gök gürültülü fırtınaların kalbinden geçtikleri bir uçuş kampanyası yürütüyor. Bu amaçla temmuz ayında ABD’nin güneydoğu kıyılarından ve Meksika Körfezi’nden uçtular.

NASA korkutucu bir problemle karşı karşıya

NASA daha önce de bu tür araştırma kampanyaları yürütmüştü. Ancak bu sefer araştırmacılar insan yapımı aerosollere odaklandılar. HIWC’nin Cleveland’daki NASA’nın Glenn Araştırma Merkezi’nden baş araştırmacısı Thomas Ratvasky “Bu kampanya için biraz farklı bir şey yapıyoruz. Önceliğimiz, yüksek konsantrasyonlarda buz kristallerinin gelişimi üzerinde ne gibi etkileri olduğunu daha iyi anlamak için insan yapımı aerosollerin bulunduğu bölgelerde uçuşlar yapmak” dedi.

nasa astronot 3

NASA atmosfer araştırmaları ile gündemde

Aerosoller hem doğal olarak hem de insan yapımı kaynaklardan dolayı oluşabiliyor. Endüstriyel emisyonlar, fosil yakıtların yakılması ve tarımsal faaliyetler bazı aerosol kaynakları. Atmosfere salındıklarında, aerosoller okyanusta taşınabiliyorlar. Bağlayıcı sistemlerle etkileşime girme eğilimindeler ve aerosollerin fırtınalarda buz kristallerinin konsantrasyonunu artırabileceği teorileştirilmiş durumda.

NASA Artemis 1 roketi testine başladı

Bu buz kristalleri, jet motorlarının performansını ve gücünü engelleyerek gök gürültülü fırtınalarda uçan uçaklar için tehlike oluşturuyor. Ayrıca, uçakta bulunan cihazları da etkileyebiliyor ve hatalı ve hatalı okumalara neden olabiliyor. Bu nedenle araştırmacılar, aerosolleri incelemek ve uçuş güvenliği standartlarını iyileştirmek için kullanışlı olabilecek daha fazla veri toplamak istiyorlar.

Netflix tekrar mahkemelik oldu